Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Galleri tog ned konst efter hot

I lördags var det vernissage på Galerie Leger vid Dockan. Efter påtryckningar kände sig dock konstnären tvingad att plocka ner ett av verken.

Efter ett hotfullt samtal valde Galerie Leger att ta ned detta konstverkBild: Eskil Fagerström
Enligt konstnären ska en person med anknytning till Hells Angels ha ringt om konstverket:
– Han sa att det kunde stå oss dyrt om den var uppsatt. Så det var bara att plocka ner den, säger konstnären Peter Johansson.
Telefonsamtalet kom bara någon timme efter att galleriet hade slagit upp portarna. På väggarna hängde bland annat banderoller med symboler som Peter Johansson hade låtit trycka upp.
Bilderna föreställde bland annat symboler för Black Cobra, försvarsmakten, Sverigedemokraterna och Hells Angels. Framför stod skålar med tomater och ägg, en tårta och ett ställ med järnrör. Utställningen går under namnet ”Mindre bra idéer”.
– Det är en utställning som handlar om manlighet, aggression och rasism. Jag har valt ett antal föreningar och organisationer som är manligt drivna, säger Peter Johansson.
Efter telefonsamtalet plockade han ner banderollen med Hells Angels döskalleförsedda logotyp.
– Jag tyckte det var obehagligt. Man vill ju inte att någon ska ringa och hota. Men resten av utställningen är kvar och jag får väl vara nöjd med det, säger Peter Johansson som tycker att händelsen går helt i linje med utställningens tema – manlighet och aggression.
– Det är det här utställningen handlar om, säger han.
2007 drog Kappahl in en T-shirt från skånska butiker, efter att en av butikerna fått besök av män från Hells Angels. Besökarna menade att dödskallen på tröjan var ett varumärkesintrång.
På sin webbsida skriver Hells Angels att all användning av logotypen i andra sammanhang är förbjuden.
Sydsvenskan har inte lyckats få en kommentar från Hells Angels.
Gå till toppen