Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Robin Williams hittad död i sitt hem

Hustrun: ”Världen har förlorat en av sina mest älskade skådespelare.”

"Denna morgon förlorade jag min make och min bästa vän, medan världen förlorade en av sina mest älskade skådespelare och en av dess finaste människor. Jag är fullständigt förkrossad", säger hans hustru Susan Schneider i ett uttalande.
Misstänkt självmord
Polisen i Marin County mottog larmsamtalet vid lunchtid på måndagen, och hittade Williams medvetslös i sitt hem utanför Tiburon i norra Kalifornien. Hans liv gick inte att rädda.
Polisens rättsläkare misstänker att det rör sig om ett självmord. En obduktion kommer att genomföras på tisdagen för att säkerställa dödsorsaken.
Orädd komiker
Robin Williams kom in i våra vardagsrum från rymden och blev en av vår jords allra populäraste Hollywoodprofiler. 1980 började svensk tv visade den amerikanska komediserien "Mork & Mindy", där Robin Williams spelade en utomjording vars fascination av livet på jorden var grunden för stor komik. Serien gick i flera år och la grunden till en lysande karriär.
För Robin Williams började just som komiker och släppte aldrig riktigt ståuppscenen, ständigt hyllad som en föregångare och en fullständigt briljant imitatör och framförallt improvisatör.
Robin Williams var som komiker fullständigt orädd i sin strävan efter ett skratt.
En person som helt kunde ta över en tillställning. Som när han under lottningen till fotbolls-VM i USA 1994, dit han plockats för att sprida stjärnglans, under hela kvällen envisades med att titulera den mäktiga fotbollspampen Sepp Blatter för "Mr Bladder" (herr Urinblåsa), fastän hela världen tittade på. Eller kanske just därför.
Dramatiska roller
Men komikerdelen i Robin Williams liv fick stå tillbaka för en filmkarriär, där de stora rollerna kom när han fick ge prov på ett dramatiskt skådespeleri som många inte trodde han hade i sig.
Genombrottsroll en i "Good morning Vietnam" såg på pappret först ut att vara en komedi, men hade ett mycket mörkare djup när hopplösheten och cynismen i USA:s krigföring i Sydostasien går upp för hans rollfigur.
Liksom gestaltningen av den karismatiske och entusiasmerande litteraturläraren i "Döda poeters sällskap", som fick en hel generation ungdomar - även i Sverige - att utbrista "Oh captain, my captain" och "Carpe diem" för att sedan ge sig ut och försöka fånga dagen.
Senare i karriären blev Robin Williams en mästare på biroller - som den Oscarsbelönade insatsen mot Ben Affleck och Matt Damon i "Will Hunting" eller i Christopher Nolans "Insomnia", samtidigt som huvudrollerna kom i allt mer sockersöta familjefilmer.
Så sent som i fjol gjorde han tv-comeback i komediserien "The crazy ones", men den lades ner efter en säsong.
Kämpade mot missbruk
Robin Williams kämpade hela sitt liv mot missbruk, främst kokain. Han lyckades hålla sig drogfri i 20 år, men berättade offentligt hur han 2006 fick lägga in sig på behandlingshem. Så sent som i våras meddelade skådespelaren att han återigen sökt hjälp mot sina demoner.
Han berättade i en tv-intervju, som citeras av New York Times, att missbruket "inte orsakats av någonting, det bara är där".
– Missbruket väntar på dig. Det väntar på dig tills du känner att du mår bra, att allt är okej. Sen upptäcker du att du inte alls mår bra.
Så hyllar världskändisarna Robin Williams.
Se bilder från hans karriär här.

Robin Williams

Född: 21 juli 1951 i Chicago.
Död: 11 augusti 2014 i Marin County, Kalifornien.
Familj: Frun Susan Schneider, tre barn.
Bakgrund: Började som ståuppkomiker och blev en av de mest omtyckta och framgångsrika i den genren. Slog igenom som skådespelare i tv-serien "Gänget och jag" i rollen som utomjordingen Mork, en figur som blev så populär att han sedermera fick en egen serie, "Mork & Mindy", som sändes i svensk tv 1980-1982.
Filmroller, i urval: "Garp och hans värld" (1982), "En ryss i New York" (1984), "Good morning Vietnam" (1987), "Baron Münchhausens äventyr" (1988), "Döda poeters sällskap" (1989), "Uppvaknanden" (1990), "Död på nytt" (1991), "Fisher king" (1991), "Hook" (1991), "Aladdin" (1992), "Välkommen mrs Doubtfire" (1993), "The birdcage - lånta fjädrar" (1996), "Will Hunting" (1997), "Patch Adams" (1998), "One hour photo" (2002), "Insomnia" (2002), "Familj på väg" (2006), "Natt på museet" (2006).
Oscarsvinnare: Bästa manliga biroll för "Will Hunting" (1997), även nominerad för "Good morning Vietnam", "Döda poeters sällskap" och "Fisher king"
 
Gå till toppen