Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arbetare jobbar 27 timmar i sträck utan vila

Flera arbetare som bygger Malmöfestivalen vittnar om katastrofala arbetsvillkor.
– Det här handlar om modernt slaveri, säger en av de anställda.

På fredag startar Malmöfestivalen. Helt gratis för besökarna. Men till vilket pris, undrar flera av dem som arbetar med festivalen. Personerna som syns i bilden har inget med artikeln att göra.Bild: Henrik Rosenqvist
Utan säkerhetslinor arbetar ett tjugotal scenbyggare för att färdigställa inför Malmöfestivalen. Flera av dem säger nu upp sig i protest.
– Det här handlar om modernt slaveri, säger en av de anställda.
Företaget bygger samtliga tält på festivalen och en del av festivalens scener.
De anställda berättar att de inte får några arbetskläder, att säkerheten brister och att arbetspassen är för långa.
I måndags morse började de sitt pass klockan nio med att bygga ett av tälten på Gustav Adolfs torg. Passet avslutades inte förrän klockan tolv på tisdagen. Då hade de arbetat 27 timmar i sträck utan vila.
– Man blir väldigt trött. När man har jobbat i 17 timmar och ska klättra i taken utan säkerhetslinor blir man orolig för att det ska ske en olycka, säger en av arbetarna.
– De hissade upp mig med hjälp av en truck flera meter upp utan säkerhetslinor. Jag somnade till på vägen upp. Det var nära att jag ramlade ner, säger en annan arbetare.
I veckan valde sju personer att lämna företaget.
– Jag känner mig utnyttjad. Ifrågasätter man cheferna hotar de bara med att det finns andra som kan ta ens jobb, säger en av dem som har sagt upp sig.
Flera av de anställda berättar också att de arbetat utan kontrakt, och att lönerna är låga. En av dem säger att han tjänar 85 kronor i timmen. Utöver det får han ingen övertidsersättning.
– Vi får inte ens arbetshandskar. Jag har skärsår på händerna, och en av de andra killarna har fått sin tumme spräckt, säger han.
Företaget vann upphandlingen med Malmö stad. På företaget finns inget kollektivavtal och de flesta är inte medlemmar i facket.
– Hade det varit våra medlemmar så hade vi stängt arbetsplatsen direkt, säger Joakim Frank, ombudsman på Byggnads, som menar att företaget bryter mot lagen.
Enligt arbetstidslagen får man inte arbeta mer än tretton timmar per dygn.
Enligt facket bryter företaget även mot arbetsmiljölagen.
– Företaget måste tillhandahålla skyddsutrustning. Om de klättrar upp över två meter utan fallskydd så är det ett brott mot lagen, säger Joakim Frank.
– Det är olyckligt att Malmö stad anlitar ett sådant oseriöst företag. Det är vansinnigt, säger han.
På företaget NR 1 in Rent Tent och Event slår man ifrån sig.
– De ljuger. Det här stämmer inte. Vi har jobbat dygnet runt, men inte samtidigt, försäkrar vd:n Camilla Magnusson.
Enligt henne är arbetsplatsen säker.
Men varför får de i så fall inte arbetskläder?
– Det får de handla själva. Kommer de med kvitton så betalar jag så klart det.
Varför får de ingen övertidsersättning när de jobbar så långa pass?
– Det får de visst.
Men Sydsvenskan har läst vissa av de kontrakt som skrivits. Där framgår tydligt att man varken får semester- eller övertidsersättning utöver timlönen.
– De vet vad det är för ett jobb de tackar ja till. Det är ju upp till var och en att bestämma om man vill skriva under eller inte, säger hon.
Det är Malmö stad som arrangerar Malmöfestivalen. Pella Ström är festivalgeneral.
– Om det är så som de beskriver så är det inte okej. Men samtidigt är det inte vårt ansvar. Det är företaget som ansvarar för att arbetsmiljölagen efterföljs.
Men vilka kontroller gör ni så att lagen följs?
– Vi gör inga sådana kontroller, hur skulle vi hinna med det, vi arbetar inte om natten, säger Pella Ström.
Gå till toppen