Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inkonst får miljoner för att starta internatskola

Nästa år startar kulturhuset Inkonst i Malmö en internatskola där publiken kan sova över.
Nu har de fått 4,4 miljoner kronor till projektet från Postkodlotteriet.

Bild: Stine Skøtt Olesen
Skolan ingår i scenkonstprojektet "Sisters Academy" som Inkonst gör tillsammans med den danska gruppen Sisters Hope.
– Det är ett väldigt stort projekt som handlar om att vi under fyra veckor nästa år ska göra om Inkonst till en fiktiv internatskola. Vi kommer att anställa en projektledare på heltid som ska driva arbetet framåt, säger Ann Wallberg, konstnärlig ledare och producent på Inkonst.
Under de fyra veckorna i september 2015 byggs Inkonst om till internatskola där skådespelare och riktiga lärare tillsammans med publiken genomför ett projekt som går ut på att skapa debatt om det svenska skolväsendet. Publiken ska vara aktiv och de som önskar kan sova över på skolan.
– Sisters Hope gör detta med sin stab av skådespelare och riktiga lärare. Det blir delvis undervisning men det är också ett sätt att skapa debatt om skolsystemet och att visa på en pedagogik där de sinnliga och poetiska uttrycken finns med i undervisningen.
Projektet är det i särklass mest kostsamma som Inkonst har genomfört. Postkodlotteriets kulturstiftelse har beviljat ett bidrag på 4,4 miljoner kronor, en summa som motsvarar två tredjedelar av Inkonsts normala årsomsättning.
– Det känns relevant att göra detta i en stad som Malmö med tanke på de sociala klyftor och problem som finns här. Vi kommer att bjuda in lärare, forskare och politiker för att diskutera skolan. Och vi kommer att bjuda in Malmös skolklasser som publik, säger Ann Wallberg.
Redan nu i september kommer scenkonstduon Sisters Hope att genomföra en performancekonsert på Inkonst. I projektet "Sisters Academy" ingår även planer på att under några veckor ta över undervisningen i en gymnasieskola i Malmö i januari 2016. Vilken skola det blir är ännu inte bestämt.

Tre andra inslag i höstens program

"Yellow Towel", 13 september: Dansaren och koreografen Dana Michel från Montréal framför sin föreställning "Yellow Towel" där hon gör upp med svarta kulturella stereotyper.
"UIP 27", 9-11 oktober: Ett samarbete med Moderna museet. Konstnären Joachim Hamou arrangerar en debatt - med jurister, aktivister och forskare - om ett framtida scenario för Israel och Palestina år 2027. Debatten återskapas med skådespelare och spelas in för en kommande film.
"Works at work: Solo works", 21 november: En internationell scenkonstfestival med soloartister, i samarbete med Dansehallerne i Köpenhamn (där festivalen pågår 19-22 november). Debatt om scenkonstens villkor samt föreställningen "Boner" av och med skådespelaren Iggy Malmborg.
Hela höstprogrammet finns på www.inkonst.com.
Gå till toppen