Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånetrafiken stoppar SD-affischer

”Stoppa det organiserade tiggeriet”. ”Mindre invandring här, mer hjälp till flyktingar där.” Så lyder budskapen i en kampanj från Sverigedemokraterna. Nu stoppas affischerna av Skånetrafiken.

Budskapen skulle ha mött bussresenärer i Malmö, Lund, Helsingborg, Stockholm och Södertälje i nästa vecka. Det skrev tidningen Dagens ETC på torsdagen.
Men på de skånska bussarna blir det stopp för tre affischer. De strider mot de etiska regler som finns i Skånetrafikens avtal med reklambyrån ClearChannel, enligt försäljningschef Camilla Bunke.
– Vi har bedömt att annonserna kan tolkas som rasistiska, sedlighetssårande eller svårförenliga med etiska värderingar som gäller i samhället, säger hon.
– Vi har försökt bedöma budskapet. Vi har haft liknande kampanjer innan som inte var ok, till exempel ett danskt plastikoperationsföretag som ville annonsera med nakna kvinnor på hela bussen.
Den tredje affischen som stoppas lyder ”Krafttag mot brottsligheten, mer stöd till brottsoffer”.
– Den är inte den mest provocerande, utan är ett gränsfall. Men vi tyckte ändå att den kunde uppfattas som stötande i vissa områden där vi kör.
I våras blev det ramaskri sedan SD inför EU-valet tapetserat Stockholms tunnelbana med budskapet ”Stoppa det organiserade tiggeriet.” Det saknas belägg för att organiserat tiggeri förekommer, menade kritiker.
Även den nya kampanjen har godkänts av Storstockholms lokaltrafik som i Dagens Etc hänvisar till att SD är ett riksdagsparti som har rätt att föra fram sitt budskap.
– Jag har ingen aning om hur SL:s avtal ser ut. Men vi har ett eget avtal och det är det vi lutar oss mot. Det handlar om innehållet och inte avsändaren. ClearChannel ska komma tillbaka till oss med bekräftelse på att vi bara kör annonserna med mer allmänt hållna budskap.
Sverigedemokraternas kampanjansvarige Joakim Wallerstein säger att de gärna vill synas för väljarna i Skåne, och tycker att Skånetrafiken agerar ”märkligt.”
– Vi behöver börja reda ut vad de har för anledningar. Tidigare har det ju varit bara tiggeriaffischen som det varit diskussioner om. Nu är det även ”Krafttag mot brottsligheten”. Jag kan inte se anledningen till att det också är ett problem.
Gå till toppen