Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ökad vattenvana ska vända svarta siffror

Under juni och juli ökade antalet drunkningsolyckor med 40 procent i hela landet jämfört med i fjol. På Högevallsbadet utbildas siminstruktörer i ”brainswim”, en ny metod som ska vända olyckstrenden. Inom tre år ska metoden läras ut till femteklassare i hela landet.

Milton Nelms leder dagens provundervisning i bassängen. Utifrån ett planerat program går han igenom olika vattenövningar med deltagarna, som alla är erfarna simlärare från SK Poseidon. Efter att ha lärt sig programmet ska deltagarna senare i höst själva arbeta som instruktörer.
– Drunkningsstatistiken ökar. Vad det beror på har jag inte ett enkelt svar på. Det kan dels bero på att vi är i sämre fysiskt skick men också att simkunnigheten är väldigt låg inom vissa grupper. Oavsett så är det en allmän hälsofråga att stoppa den utvecklingen, säger Milton Nelms.
Metoden ”brainswim” har han utarbetat tillsammans med sin fru Shane Gould, flerfaldig OS-medaljör, efter att i många år främst ha arbetat med elitsimmare i USA och Australien.
– Jag märkte att även världsrekordhållare saknade den här biten i sin utbildning och att det påverkade deras prestationer.
Grundtanken är att vänja deltagarna vid vatten. I början gäller det mest att våga stå i vattnet och känna det mot kroppen. Efter tio dagars utbildning kan deltagarna genomföra olika flytövningar i vattnet och hålla sig under ytan under en längre tid.
– För många är att vara i vatten som att balansera på en hög byggnad. Men ju mer vana man har, desto lättare är det att hålla sig lugn i vattnet. När du håller dig lugn sparar du också mer energi, vilket håller dig vid liv.
Utöver det, påpekar Milton Nelms, finns det två enkla säkerhetsregler att förhålla sig till: berätta alltid för någon vad du tänker göra och simma aldrig ensam.
– Inte ens min fru, som vunnit flera OS-guld, simmar ensam i havet.
Hilde Elise Hansen är projektledare för Gilla vatten, som har bjudit in Milton Nelms till Sverige.
– Traditionell simundervisning är ofta inriktad på transporten, att ta sig från ena änden till den andra. Här tar vi ett steg tillbaka och skapar en trygghet i vattnet, säger hon.
Genom projektet hoppas hon sprida Milton Nelms metoder över hela landet. Under de kommande tre åren ska 600 instruktörer utbildas. I november hålls den första riktiga utbildningsveckan i Furuboda, med plats för 40 deltagare.
– Vi söker fler lokala arrangörer som vill delta. Det kan vara allt från simklubbar till olika invandrarföreningar eller idrottsklubbar. Andra föreningar har också möjlighet att nå ut till barn som vi inte når inom simklubben.
Instruktörsutbildningen är gratis och tar ungefär tre dagar. Enda kravet är att deltagarna pratar engelska och har en viss vattenvana. Nästa år ska de första barnen genomföra programmet.
– Trygghet i vattnet är inte bara en fråga om säkerhet, utan öppnar också för många aktiviteter och gemenskap, säger Cecilia Holm, utbildningsansvarig på Gilla vatten.

Simkunnighet

Kursplanen kräver att alla elever som går ut femte klass kan simma 200 meter, varav 50 meter på rygg och hantera nödsituationer vid vatten. Enligt Skolverkets senaste uppföljning 2010 uppfyllde över 8 procent av eleverna inte kraven.

Gilla vatten

Projektet anordnas av SK Poseidon tillsammans med Swedish Center for Aquatic Research. Första kursen för barn är tänkt att hållas i början av 2015.
Gå till toppen