Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anlitad tältföretagare jagas av kronofogden

”Jag svarade bara i en telefon, har inget med företaget att göra.”

Bild: Henrik Rosenqvist
De senaste dagarna har flera anställda vittnat om usla arbetsförhållanden på företaget Nr 1 in Rent Tent & Event som bygger Malmöfestivalens tält och en del av scenerna.
Det handlar om låga löner och bristande säkerhet. Vid ett tillfälle fick personalen arbeta 27 timmar i sträck, något som bryter mot arbetstidslagen.
Efter Sydsvenskans rapportering har Malmö stad på olika sätt agerat mot företaget. Bland annat har festivalgeneralen Pella Ström inlett en dialog med företaget om arbetsmiljön.
– Jag har pratat med dem och de har lovat på heder och samvete att de följer alla lagar, säger Pella Ström.
Men när Sydsvenskan granskar företaget som hör hemma i Bjuv visar det sig att mannen bakom är dömd till fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.
Mannen heter Larry Magnusson och är inte registrerad i företaget. Istället står hans sambo som vd, men enligt anställda som Sydsvenskan har varit kontakt med så är det den dömde företagaren Larry Magnusson som är delägare och driver företaget tillsammans med sin sambo.
– Det är så han har presenterats. Han har varit vår byggledare och varit på plats hela tiden, berättar en av de anställda.
Även andra företag i branschen vittnar om att det är mannen som egentligen driver företaget.
– Det är Larry Magnusson som ligger bakom och alla i branschen vet att företaget inte är seriöst. Det är förargligt att Malmö stad inte har gjort en bättre bakgrundskontroll, säger man på ett av festivalföretagen.
Företagaren Larry Magnusson startade 1998 företaget Garden Party och hyrde ut partytält till stora evenemang, bland annat till Falsterbo Horse Show, Skånedagarna och olika festivaler och mässor.
Men 2009 tog framgångarna slut då Skatteverket började granska företaget.
Det visade sig att Larry Magnusson under flera år undanhållit flera miljoner från Skatteverket.
2011 dömdes han för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott till fängelse. Tingsrätten gav honom även näringsförbud. Domen är överklagad till hovrätten.
Nu jagas han av kronofogden som försöker driva in skulder på 1,3 miljoner.
– Han har skulder till staten och till banken, säger Christer Davidsson, teamchef på kronofogdens specialindrivningsenhet i Malmö.
På myndigheten känner man väl till Larry Magnusson.
– Det här är jätteintressant för vår del. Om han nu arbetar för Malmöfestivalen så är det brott mot näringsförbudet, säger han.
Kronofogdemyndigheten kommer nu att inleda en extra kontroll av Larry Magnusson.
På Malmö stads upphandlingsenhet säger man att man inte kunnat göra något eftersom han inte står som firmatecknare.
Enligt Larry Magnusson själv har han inte något med företaget Nr 1 in Rent Tent & Event att göra, men när Sydsvenskan ringer till honom svarar han:
– Nr 1 in Rent Tent & Event, det är Larry.
När han får reda på att det är Sydsvenskan som ringer förnekar han att han arbetar på företaget.
– Jag har inget med det företaget att göra.
Men varför svarade du med företagets namn i telefon?
– Jag svarade bara i en telefon. Men jag har inget med det företaget att göra.
Under fredagen öppnades Malmöfestivalen och allt skulle vara plats. Men redan under förmiddagen rådde det kaos när borden till den stora kräftskivan på Stortorget försenats.
Företaget bakom: Nr 1 in Rent Tent & Event.
Sydsvenskan frågar företagets arbetsledare André Johansson på plats.
Vem har ansvaret här?
– Då ska du prata med Larry Magnusson. Det är han och hans fru som äger företaget.
Gå till toppen