Malmö

Din guide till den bästa festivalmaten

I år recenserar Sydsvenskan hela 46 matställen.

Lava Experience
Rotisseriegrillad porchettasandwich
Den helstekta spädgrisen porchetta är klassisk italiensk gatumat. Inte så underligt: helstekt, mört fläskkött är och förblir urgott. Norrländska Lava Experience lyckas också utmärkt med sin lyxiga, tunga, kvalitetsmacka.
Färskt, segt surdegsbröd, pigg ruccola, god dressing med grillad paprika – och så massor av drypande, nygrillat kött, inklusive små knapriga bitar svål. Kostar aningen mer, men är värt varenda krona. Mums.
 
Casual street food
Fish taco
Låter friterad torsk med mangosalsa och chilimayo inrullad i tacobröd konstigt? Det må så vara, men det här är en riktig smakupplevelse. Du får tre små rullar, vilket gör det lätt att äta. Men även om du kladdar ner fingrarna kommer du slicka i dig det illa kvickt. Vill du inte ha fisk kan du välja friterad haloumi istället. Dessutom är Casual street food Krav-certifierat. Rätterna kostar 85 kronor, och i det här fallet är det prisvärt.
 
Aroma
Torskrygg
Denna örtiga torsk vill man inte vända ryggen. Att få fisken precis lagom tillredd är en konst, än svårare på löpande band. Vår torskbit är lagad med påtaglig omsorg, och till den serveras en fantastisk rapshollandaise med citron och gräslök. Fiskbiten är väl tilltagen. 75 kronor är ett fynd, även om man skulle kunna önska sig lite mer av grönsakerna. Ett glas vitt vin därtill och bara några extra saltkorn på den fina fisken skadar absolut inte.
 
Louisiana
Cajun chicken
Precis som vi minns paradrätten från restaurang Louisianas glansdagar: frasiga, rejäla potatisklyftor, välkryddad (men inte stark) kycklingfilé och fräsch, uppfriskande limesås. Inte bara klockrent gott utan dessutom snyggt att se på. Rätten är vid det här laget en klassiker på Malmöfestivalen, men den är det av en (god) anledning. Smakportionen för trettio spänn är rena kapet.
 
Dunders
Choucroute
Kombinationen surkål, sidfläsk, korv, potatis, kummin och senap är lika klassisk som den är fantastisk. Här har man valt en starkare korv som tillför en extra dimension, persiljan ger en fräsch smak och en bit knaprigt svål, som kanske inte är något för folk med lösa plomber, är själva pricken över i:et. Utsökt i alla delar! Snyggt serverad i kopp dessutom, istället för en av alla dessa tallrikar man aldrig lyckas balansera.
 
Sumo sushi
Sushi
Tre bitar sushi smakprovsportion. Bitarna var väl kylda, fisk och grönsaker fräscha. Allt smakade mycket gott. Fin förpackning, inte för stor. Ingefära och soja var bra förpackat i lådan och väl genomtänkt. Snabb service, bra hantering av råvaror. Stort plus att det finns prova-på-portion då kan man smaka lite fler rätter. Man såg de olika erbjudande tydligt samt priset var synligt.
 
Mrs Saigon
Bun bo xao sa
Biff med grönsaker och glasnudlarrätten är kryddad med koriander och soja. Tydliga smaker, härlig hetta. Rätten var toppad med jordnötter som var finhackad. Allt var snyggt upplagt i box med lock – det är ett stort plus. Personalen var trevlig och gav god service och frågade om man ville ha alla tillbehör. Rent och fräscht, man såg tydligt vad deras utbud var och priserna var tydliga.
 
PA Langos
Ungersk
Langosen har en frasig friterad yta och ett segt, mjukt, tjockt bröd. Det bästa langosbrödet som vi hittar på festivalen. Denna langos är kryddad med vitlök och det behövs lite sting när man ska äta detta, lite smaklösa bröd. Förutom vitlökssmör fanns också gräddfil och rödlök på langosen – kanske lite stora bitar lök. Plus alltså för det goda brödet och ett extra plus för det billiga priset.
 
Rice & Soup
Risbladsrullar med räkor och grönsaker
Grönsakerna var mycket krispiga och räkorna fräscha. Det fanns olika rätter både större och mindre. Bra pris: 30 kronor för två rullar. Snyggt upplagt i bra boxar med lock, sås i egen box. Lätt att bära med sig. Lite för mycket personal i tältet gjorde det svårt att samordna sysslorna. Det var städat och fint runt tältet och ett stort plus till dem som torkar borden som man äter vid.
 
Fisky business
Fisksoppa
Den här fisksoppan innehåller lax, kolja och torsk. Till det en rejäl klick hemmagjord aioli och en surdegsbulle. Det är en fyllig soppa: krämig och spänstig i smaken. Soppan kostar dessutom 60 kronor, vilket känns extremt prisvärt för det innehåll man får. Är du inte sugen på fisksoppa finns fish and chips och räksmörgås också på menyn. Du behöver inte oroa dig för att maten från Fisky business är risky business – den är garanterad god.
 
Bishops arms
Chili con carne
”Carne” får man definitivt här. Stora, härligt möra och välsmakande köttbitar samsas i såsen på papptallriken med finhackade grönsaker och salladsblad. Uppläggningen är riktig snygg med festivalmått mätt. ”Chili” är det lite sämre ställt med, någon särskild kryddhetta spårar vi inte i vår portion. Men en välbalanserad köttgryta lugn och trevlig pubmiljö, där man dessutom kan få fin-ale på fat, räcker långt ändå.
 
La Pasta Veloce
Färsk pasta med pesto
Spänstig pasta med hemgjord pesto, gjord på basilika från skånska gårdar. Som verkligen smakar något, vilket ju är huvudsaken. Här finns också pasta med lax, och spenat och ricotta, samt smakportioner. Vilket kanske är ett bra val, eftersom det är en rejäl bytta man får för ganska tilltagna 89 kronor. Den fjärde hästen hänger löst på grund av det råddiga kö- och väntesystemet. Förhoppningsvis bara nybörjarstress.
 
Libanesisk delikatess
Kaftaspett-tallrik
En välkomponerad och komplett måltid som lever upp till alla förväntningar. Maten är fint presenterad och förutom gott och saftigt kött får man hummus, tabboulhe, vindolme, inlagd gurka och oliver. En riktig kalastallrik. Man blir både mätt och glad. Maten är tillagad och serverad med omtanke. Väldigt prisvärd.
 
Restaurang Gustav Adolf
Kalvgrillspett
Ett grillspett med fint kött, vitlöksdressing och lite grillkryddiga men ok pommes. Det går också att välja annan dressing, grillspett av fläsk, och vegetarisk tortellini. Det kostar 80 kronor, ganska dyrt. Det som gör att spetträtten höjer sig lite över mängden är faktiskt salladen, Väldigt fräsch sallad med oliver och fetaost. Dessutom rask service.
 
Central Park
Pulled högrev med plommonsallad, örter, syrad grädde
Här äter du ambitiöst komponerade hamburgare inspirerade av mångfalden hos tapas. Rent storleksmässigt finns här dock inget som påminner om tapas: hamburgarna här är rejält tilltagna. Högreven är mör, välkryddad och får en fin avrundning i plommonsalladen. Brödet är färskt och gott. Fina smakkombinationer och ett modest pris (55 kr) gör detta till en mycket god och prisvärd hamburgare.
 
Just Food
Pulled pork sandwich.
Trenden med "dragen grishals" står sig. Är den dessutom så här god är det svårt att hålla sig borta. Priset är väl tilltaget, hela 80 kronor, men dessbättre är även portionen bastant. Köttet är utmärkt, och bbq-såsen har den rätta karaktären. Därtill fräsch coleslaw i det rostade men ack så trista brödet. Som alternativ serveras skivad entrecôte med smörstekta champinjoner, karamelliserad lök och ost är ett spännande alternativ.
 
Aria Afghanska föreningen - Salang
Kyckling Korma
Kycklingfilé serverad med saffransris, samosa med sås (mild, stark, vitlök).
En härlig smakupplevelse med både hetta och sötma. Kycklingen var saftig och portionen var riklig.
Tallriken passar hela familjen om man bortser från samosan, det trekantiga friterade degknytet som har ordentligt sting. Mycket prisvärt.
 
Restaurang Beirut
Kafta tallrik
God smak på köttet, men aningen torrt i ytterkanterna. Plus för den ekologisk isbergssalladen. I övrigt inget som är överraskade, lite magert med tillbehör, presentationsbilden lovade mer än det som serverades.
 
Grekiska föreningen
Grillspett
Vid lunchtid var inte gyrosen färdig, så det blev grillspett. Två spett med lagom knaprigt grillat fläskkött, god hemgjord tsatsiki (lite snål klick, be om mer!), lite sallad och ett pitabröd som kunde varit mjukare. Prisvärt, det är bra med mat för 60 kronor. Verkligen helt OK rätt om man gillar grillspett med grekiskt stuk. Lite förvirrad service, men det berodde nog på att boden just öppnat.
 
Arjeplogsprodukter
Wokad älg
Fräscht, enkelt och ärligt. Wokad flisigt älgkött, ett varmt pitabröd och så lite lök och en ljusrosa lingondressing ovanpå. Samt en anständig tyngd i handen - det här blir man rätt mätt på.
Men smaken? Lite rå lök, ganska mycket salt och inte mycket mer, en doft av dussinkebab snarare än vildmark. Lite fräscha, färska kryddor hade varit ett lyft, likaså ett frasigt tunnbröd. Och ska inte en lingondressing smaka syrligt och friskt? Okej, men inte mer.
 
Hjortkebab
Hjortkebab
"Gjort av hjort"! Jo, jag tackar, jag! Både kebab och ordvits på en gång. Lite kraftigare köttbitar den här gången, möjligen skurna från en riktig kebabstock. Tillbehören heter lök, sallad och dressing - den här gången i den udda kombinationen lingonsylt och "typ orientalisk" sås. Finns det hjortar i Orienten? Och var ligger den där "Orienten" egentligen?
Köttet innehåller hur som helst lite kryddor, är lagom salt och avgjort saftigare än övriga vilda kebaber. Rätt så gott.
 
Hjärups gastronomi
Vildsvinsburgare
Åh, en burgare! Skön omväxling till kebaben för oss köttvänner. Vi serveras en snålt tilltagen, hårt stekt köttpuck i fullkornsbröd, kompad av sötstark chipotlesås under och ett uns whiskeybearnaise och ett blad ruccola. Även i färsform blir dock vildsvinet torrt och hårt om man envisas att hårdgrilla på detta vis. Så sluta kremera köttet - då kan det här bli utmärkt. Men i stort sett en trevlig bekantskap.
 
Ungdoms Vänskapsföreningen
Adana Kebab
Lammfärs serverad i tortillabröd. Den som förväntar sig smakrika och kryddiga färsspett blir besviken, även om smaken var där så var den i tamaste laget. Bröd, kött, isbergssallad och sås utgör en god men något fantasilös komposition.

Intergrill
Kycklingkebab tallrik
Här får man det man beställer. En stor portion kebabkött, isbergssallad och med sås (mild, stark, vitlök) lite skivad tomat med pommes om man önskar. Man blir mätt men det är inte någon kulinarisk upplevelse. Valmöjligheterna för den hungrige är flera, pommes, pitabröd eller baguette.
 
Fastfoodspecialisterna
Gourmetburgare
Här smakar hamburgare såsom hamburgare skall smaka. Brödet är mjukt och välsmakande, grönsakerna är färska och köttet har en fin nygrillad ton. Flera festivalbesökare har upptäck tjusningen med dessa ganska små, men välsmakande hamburgare varför kön blir lång och servicen stressig. Ostskivan lämnades osmält och kompositionen blev något kärlekslös. Goda hamburgare om du undviker rusningstiderna
 
Jan Hedh & Maria Escalante Chocolatier
Brässerat högrev
Skylten utlovar brässerat högrev i peruanska kryddor med basmatiris och sauterade grönsaker, i en sås med doft av kakao. Det låter lite roligare än det är. Högrevet är utmärkt mört, men av kakaon i såsen märks inte mycket – kryddningen är faktiskt överhuvudtaget lite för feg för min smak. Och de sauterade grönsakerna består helt enkelt av paprika. Gott och stabilt, men inget som sticker ut från mängden.
 
Slagthuset
Lamm- och veggokebab
Fräsch sallad med härliga färska örter och en fin yoghurtsås. Det är vad man minns bäst från Slagthusets kebaber på Stortorget. För lammet smakar alldeles för mycket lammkofta (och innehöll senor) och den vegetariska varianten smakar faktiskt inte så mycket alls egentligen. Därtill är surdegsbrödet visserligen ganska gott, men alldeles för stort och för mycket.
 
Delimar
Fisksoppa
Fisksoppan består av fänkål, pepparrotsaioli, lax, sej och torsk. Till den får du ett gott surdegsbröd. 75 kronor är ett rimligt pris, speciellt med tanke på att fisken är MSC-certifierad, och maten kravmärkt. Fisksoppan är god. Dessutom får Delimar ett stort plus i kanten för att man kan välja ett härligt vegetariskt alternativ i form av broccolisoppa med tofu. Fisksoppan får tre hästar för att den var just lagom god och lagom mättande.
 
Kao's
Kao's burgare
"Allting är hemlagat och bakat med kärlek" står på en skylt, vilket är ett bra tecken. Rätten, som är vegetarisk, kostar 70 kronor och består av burgare på soja- och veteprotein, bröd, mangochutney, sallad, tomat, lök och dragonmajonnäs. Majonnäsen och chutneyn är goda och roliga ingredienser och själva burgaren har en fin smak. Dock är brödet ganska kompakt och torrt. Här finns också avokadosoppa och prinsessbakelse.
 
Thai Thai
Pad Ped Nirra
Kycklingen var saftig. Något för mycket ris och jag saknade grönsaker. Kryddorna kom fram bra, man kände hetta i rätten på ett trevligt sätt. Servicen var mycket bra. Maten kom snabbt. Priset är något högt för att äta stående. Personalen pratade varmt om sina rätter och gav tips om man frågade.
Det var rent och snyggt i tältet och bra engångsartiklar. Det var tydligt vad rätterna innehöll och det var tydliga menyer med bilder och priser.
 
Husie FF
Dansk fläskstek
Fettigt och med knaperstekt svål som det anstår en dansk "fläskesteg", förföriskt god om man är lagt åt det hållet. Serveras med en rik portion saftig rödkål som tyvärr är i mesigaste laget vad gäller kryddor. Sämst ställt är det dock med brödet som mest påminner om en degig och platt vetebulle. Ett pitabröd hade varit att föredra. 50 kronor för anrättningen är överkomligt.
 
Astrid och aporna
Green galore
En kombotallrik med fyra asiatiskt inspirerade sallader: marinerad skogsöronsvamp, tång- och edamemesallad, bulgursallad och kimchi. Rätten är fräsch, mättande och lämnar en god smak i munnen. Förutom tångsalladen, som är en höjdare, är salladerna lite trista var och en för sig. De blir bättre av att blandas. Varning dock för kimchin om du är känslig för stark mat. Kostar 59 kronor. Här finns även burgare och wrap i smakportion.
 
Kantarelltoast
Kantarelltoast med västerbottensost
Mellan två skivor vitt bröd som man får i handen i en bit papper gömmer sig en kantarellstuvning och västerbottensost. Det är fin smak med bra sälta, men kantarellsmaken försvinner lite bland all ost och allt bröd. Dessutom hade en lite elegantare uppläggning förhöjt upplevelsen. Ingen hel lunchrätt precis, utan passar kanske mer som kvällsmat. Toasten kostar 50 kronor. Här finns också skogssvampsoppa.
 
Original Langos
Räkor
Brödet är ganska hyfsat, knaprigt i kanten och degigt i mitten, men vi saknar lite av segheten.
Fyllningen är riklig och det blir lite mycket vätska från räkorna. I den bästa av alla världar hade räkorna smakat lite mer, löken varit i mindre bitar och osten mer finriven.
Det blir ändå en trea för denna klassiker - en helt okej langos.
 
Sillamacka
Sillamacka
Ett utmärkt och gott alternativ till festivalens många köttbomber. Den nystekta sillen ser förvisso mer ut som strömming, men har den rätta sältan. Av tillbehören kunde man emellertid önska sig mer. Gravlaxsås är ingen optimal toppning och i synnerhet inte när den är söt som värsta desserten. Och det grova brödet kunde gärna vara grövre och erbjuda ett större tuggmotstånd. Mackan kostar 50 kronor men här finns också strömmingsburgare för 60 kronor.
 
Föreningen Victor Jara
Longaniza (chilensk bondkorv)
Korven är rejäl men inte överdriven: lagom kryddig och välgrillad. Bullen den ligger i är överdimensionerad och utan direkt smak, men den gör i alla fall rätten lätthanterad i festivalvimlet. Det hela toppas med en vattnig salsa och några remsor isbergssallad som inte tillför anrättningen något som helst. Vad plastflaskor med asiatisk sås och amerikansk ketchup för självservering gör på disken får förbli en gåta.
 
Husie FF
Dansk fläskstek
Fettigt och med knaperstekt svål som det anstår en dansk "fläsesteg", förföriskt god om man är lagt åt det hållet. Serveras med en rik portion saftig rödkål som tyvärr är i mesigaste laget vad gäller kryddor. Sämst ställt är det dock med brödet som mest påminner om en degig och platt vetebulle. Ett pitabröd hade varit att föredra. 50 kronor för anrättningen är överkomligt.
 
Tex-Mex
Tex mex-tallrik
Det här är inte en texmex-tallrik som tar dig till hipsterhimlen, precis. Den smälta osten kommer ur en kran, såserna är färdigköpta och färsen smakar ungefär som en sådan man får på lunchrestauranger i valfritt charterparadis. Till detta serveras nachos, isbergssallad och majskorn. Inte mycket kärlek bakom maten alltså, men servicen är utmärkt, personalen glad och skojfrisk och man får någonstans precis vad man förväntar sig.
 
Tentstore, vegetarisk
Fish and chips
Gillar du fish and chips, gillar du nog det här också. Men det är knappast någon radikal matupplevelse. Det var saltigt, knaprigt och precis som förväntat. Lite tråkigt val när det finns 53 olika matstånd att välja mellan. En stor portion kostar 80 kronor och en liten 60. Jag skulle inte köpa fish and chips för det priset ens efter en sen utekväll.
 
Somaliska
Kycklingmeny
Ris med kyckling är inget unikt, även om både riset och kycklingen har goda, saftiga, afrikanska smaker. Det är väl snarare de tre olika varianter på friterade knyten på vår tallrik som ser spännande ut. Tyvärr smakar knyte ett (bajiya med blackeyebönor) ingenting, knyte två (samosa med köttfärs) alldeles för lite och knyte tre (kac kac) alldeles för sött. Då äter jag hellre churros.
 
Langosvagnen
Västkustare
Denna langos är knaprig och tunn. Mer lik en tortilla än en langos även om vi kan se att de faktiskt friterar dem. På en Västkustare finns gräddfil, kaviar och lök. Det är rikligt med pålägg, tyvärr blir langosen då lite rinnig när man ska äta den. Ganska smaklös, lite salt hade gjort susen. Plus på denna langos är att löken är hackad i lagom stora och knapriga bitar.
 
Anamma Foods
Hamburgare
Inget för den som tycker det är trist med färdigmat, men det är det som är poängen här. Anamma tillverkar vegansk färdigmat som finns i matbutikers frysdiskar och serverar några av produkterna på olika sätt. Hamburgaren för 50 kr består av vegoburgare, fabriksbröd, isbergssallad, tomat, lök, dressing och ketchup. Helt okej smak, men inget märkvärdigt och utgör knappast en hel måltid. Här finns också bullar med mos samt currygryta.
 
Golden Waffel, Gustav
Tunnbrödsrulle kräfta
Väldigt god och smakrik kräfta. Men annars är det inte mycket med denna tunnbrödsrulle. Brödet är alldeles vanligt tunnbröd. Salladen är alldeles vanlig isbergssallad med en ganska tråkig smak. Röran som kräftorna ligger i är helt utan sting. Priset - 80 kronor - drar ner detta betyg till en tvåa. För så mycket vill man inte betala.
 
Äkta ungersk langos
Tisza
Denna langos är mindre än de andra på festivalen och lite avlång. Brödet är frasigt och har konsistens som ett halvmjukt knäckebröd - alltså varken mjukt eller segt som vi hade förväntat oss.
Vi valde skinkpålågg och det blev en god smak av den rökta skinkan, men annars var pålägget tråkigt med burkmajs och smaklös ost.
 
Daniels paellas och tapas
Kycklingpaella toppad med räkor
Salladen vid sidan om plockar man själv ihop efter eget tycke: en kul detalj i festivalsammanhang. Riset i huvudrätten är snyggt saffransgult men helt utan stuns. Räkorna på toppen får man skala själv och de båda kycklingbitarna förmår inte hjälpa upp en ganska smaklös rätt. Vad färdigriven ost, ketchup, asiatisk sås i platsflaska och fabrikstillverkad vitlökssås av standardtyp har här att göra förstår vi inte.
 
La Taqueria (Flavours of Mexiko)
Nachos
Vi får en rejäl laddning med nachos, köttfärs (alternativ finns), "smält" ost ur plastflaska, majs, bönor och salsa. Vi väljer stark salsa, men någon särskild styrka märks inte av - trots att det inte finns några som helst andra distinkta smaker att konkurrera med i blandningen. Maten saknar utöver själva chipsen helt tuggmotstånd, men "kompenserar" med hög kladdfaktor. Man fixar enkelt bättre texmex hemma på fredagskvällen. En bukfylla.
 
Tentstore
Vindsvinskebab
Det kryllar av vildsvin i skog och mark, så att göra kebab på några av dem tycker jag är en utmärkt idé. Men köttet är en utmaning för kocken: det är mycket magert och blir lätt torrt och segt.
Det är exakt vad som hänt här: salta, knorviga köttflagor som fått steka för länge. Med en vit vitlökssås som valla glider de förstås ned, om än motvilligt. Men de små broskiga resterna som dröjer sig kvar mellan tänderna? Nja.
Våra matrecensenter:
Natalie Medic, Helena Malmström, Cecilia Simón, Martin Andersson, Karin Zillén, Malin Andersson, Anders Behrmann, Ola Nilsson, Eskil Fagerström, Emma Törnqvist, Åsa Freij, Therese Thomasson

Våra matrecensenter:

Natalie Medic, Helena Malmström, Cecilia Simón, Martin Andersson, Karin Zillén, Malin Andersson, Anders Behrmann, Ola Nilsson, Eskil Fagerström, Emma Törnqvist, Åsa Freij, Therese Thomasson.
Gå till toppen