Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tiina Meri: Säg Öresund och känslan ska bli livslust

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Allt från dagvattenhantering till kampen mot organiserad brottslighet måste fungera.
Hit, till Öresundsregionen, söker sig många med målet att utvecklas, människor och företag.
Det är lätt att cykla och hoppa på tågen eller spårvagnarna, i en smart stad går det att leva både grönt och tätt.
Visst rusar tågen fort i alla väderstreck, men när människor möts vid kafébord och vattenkonstverk kan det uppstå stillhet och ett slags långsamhet, mitt i staden.
Fria fantasier om framtiden är inte att förakta – när visioner om Öresundsregionen igår diskuterades under heldagskonferensen Mötesplats Skåne på Dockplatsen i Malmö påpekades att målbilder ger vägledning i beslut som fattas av dagens politiker men får konsekvenser för lång tid framåt.
Richard Hultin, direktör för affärsutveckling vid Skanska, och Henrik Andersson, regionchef vid Sweco transportsystem, redogjorde för det visionsarbete som utförts av företagen och tar sikte på år 2070:
Bron finns, liksom en metro och en HH-förbindelse. De tre knyts samman. För om regionens potential ska tas tillvara måste rörligheten vara god.
Vid sidan av en cykelväg över Bron blir det 30 mil supercykelväg, eftersom ”cykeln har en fantastisk potential.” Och från Höganäs till Vellinge går spårvägen.
Pengarna går att ordna, exempelvis genom samverkan mellan offentlig och privat sektor, löd budskapet.
Mats Persson (FP), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden, gjorde i debatten gällande att det inte är priserna som tycks reta dem som reser över Sundet, utan att tågen – på grund av förlorade år för järnvägsunderhållet – inte går i tid.
Riksdagskandidaten Karin Svensson Smith (MP), tidigare ledamot i trafikutskottet, påminde om att den tunga godstrafiken – negativ för både miljö och trafiksäkerhet – till större del kan gå sjövägen, och att det behövs många fler gröna lösningar i städerna.
Öresund är en plats för berättelser och drömmar. Den som i tanken ställer sig på Glumslövs backar ser det:
Beslutsfattare – på lokal, regional och nationell nivå – måste våga tänka gränslöst.
Gå till toppen