Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Schönström (S): Det låter så klart inte bra

Anlitad av festivalen är dömd för grovt skattebrott.

Andreas Schönström (S).Bild: Henrik Rosenqvist / Patrick Persson
I våras genomförde Malmö stad en upphandling om vilket företag som skulle få bygga Malmöfestivalen och sätta upp tält.
Företaget Nr 1 in Rent Tent & Event var billigast och vann upphandlingen. Men när Sydsvenskan granskar mannen bakom företaget visar det sig att han har dömts till fängelse för grovt bokföringsbrott och jagas av kronofogden. Mannen är belagd med näringsförbud och kan därför inte driva företag. Istället står hans sambo som vd och firmatecknare.
– Det är anmärkningsvärt och det låter så klart inte bra, säger Andreas Schönström (S) kommunalråd.
Andreas Schönström säger att han vet för lite för uttala sig vidare, men tycker att det är bra att brister hos företaget kommer fram.
– Jag kan bara utgå från att våra upphandlare följer de regler de har att följa, säger han.
På Malmö stad har Roland Fridh haft ansvaret för upphandlingen. Han säger att han hela tiden vetat om att den dömda företagaren varit verksam i företaget.
– Jag vet att hans tidigare bolag har gått i konkurs. Han har varit arbetsledare och ombud för företaget. Men han står ju inte som firmatecknare, säger Roland Fridh.
Men ni ser inga problem med att sluta avtal med den här typen av företag?
– Nej, hade firmatecknaren varit straffad hade det varit en annan sak, men om hon inte är det så kan vi inte påverka det, säger han.
Men Kenneth Erlandsson, chef på gatukontorets upphandlingsenhet säger att han inte kände till att den dömde företagaren har varit delaktig i företaget.
Men upphandlaren Roland Fridh säger ju att han vetat om det hela tiden.
– Säger han det? Det låter konstigt. Det måste jag kontrollera, säger Kenneth Erlandsson.
Larry Magnusson har överklagat tingsrättens dom, hovrätten prövar frågan senare i höst.
Gå till toppen