Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Golf – en sport som inte klubbar dig

Hur mycket motion du får av golfen beror på vem du är. För äldre och otränade personer kan det vara konditionsbyggande, men för yngre räcker spelet knappast. Gå raskt och bär bagen är tipsen för att få ut mer av rundan.

Oxie golfklubbs tolv hål är utlagda på ett område som ramas in av Yttre ringvägen och väg 101. Ljudkulissen utgörs av trafikbruset från vägarna tillsammans med passerande gods- och pågatåg på de närbelägna spåren genom Oxie och vidare mot Ystad.
Klubbstugan, som inhyser reception och en enkel servering, är obemannad på morgonen. De kuperade golfhålen har konstgjort underlag på greenerna. Det är långt till den glamorösa överklasstil som golfsporten ofta förknippats med.
En liten men regelbunden ström av golfare kommer gående från parkeringen för att värma upp. På övningsgreenens konstgräs står Morten Sanddahl. Han har spelat golf i trettio år och är övertygad om att det ger honom bra träning.
– Om du spelar arton hål går du cirka en mil. Och när du spelar golf går du snabbt. Du får kanske inte upp pulsen som när du springer eller cyklar, men du får normalt sett en fyra timmar lång promenad i högt tempo. Det är riktigt bra motion.
Svenska Läkaresällskapet rekommenderar fysisk aktivitet med måttlig intensitet minst 150 minuter i veckan för att minska risken för ett antal allvarliga sjukdomar (se faktaruta).
En aktivitets intensitet mäts i enheten metabolic equivalent (met), där en met motsvarar den energi som går åt för att sitta helt stilla på en stol. För att en aktivitet ska räknas som måttlig krävs minst tre met. Hög intensitet är det över sex met.
Anna Maria Drake, lektor i sjukgymnastik på Lunds universitet, påpekar att det är viktigt att skilja mellan positiva hälso effekter av en aktivitet och att bygga upp kondition i form av förbättrad syreupptagningsförmåga. Hon säger att studier visat, att en golfrunda i sig ligger precis kring tre met. Andra exempel på aktiviteter med måttlig intensitet är sällskapsdans, ridning, tai chi och bordtennis.
– Vill du som frisk vuxen ha bättre kondition måste du upp i högre intensitet någon gång i veckan. Du får hälsoeffekterna av golf, men bygger inte upp syreupptagningsförmåga.
Men intensiteten i olika aktiviteter är relativ. För äldre och otränade personer får regelbundna golf-rundor bättre effekt.
– Studier visar att framförallt äldre individer får en bra konditionstränande effekt av golf, säger Anna Maria Drake.
Lena Fredlund de Mendoza, som förbereder sig inför rundan tillsammans med väninnan Karin Rings-berg, säger att hon under säsong spelar ”var och varannan dag”.
– Jag tränar mycket, inte bara golf. Det är cykling, vandring, allt möjligt. Men jag inbillar mig att om några år när jag går i pension ska jag ha detta som min huvudsakliga sport. Jag vill hitta olika anledningar att röra mig och hålla i gång.
Hon har svårt att se att golfen inte skulle erbjuda tillräcklig motion.
– Innan vi sätter i gång har vi ett tio minuters uppvärmningsprogram och sen kanske tjugo minuter för att slå ut lite bollar, det är en halvtimme som har gått till förberedelser. Och sen fyra timmar på banan. Skulle det inte vara träning?
Enligt Arbetsmiljöverket motsvarar aktiviteten ”gå raskt eller med börda” mellan fyra och fem met. Ett tips för att få ut mer av golf-rundan kan alltså vara att bära golfbagen istället för att använda vagn.
– När du bär blir det jobbigare för hjärtat. Du gör av med fler kalorier och det blir högre intensitet. Men det är samma sak om du drar på lite med vagnen och går lite snabbare. Det kan vara ett bra tips om man vill komma upp lite i intensitet, säger Anna Maria Drake.
Bröderna Jesper och Peter Bredkjær väljer båda att bära sina golfbagar i backarna på Oxie golfklubb.
– Jag hade en vagn, men jag tänkte att jag får ut mer motion av golfen om jag bär bagen. Det ger lite träning för ryggen också, säger Jesper Bredkjær.
Bröderna är överens om att motionen är en av fördelarna med golfen.
– Nu när man är lite äldre och inte kan hålla på med en massa med olika sportgrenar hela tiden så är det ett bra sätt att få motion, tillsammans med dem man bryr sig om. Om man kommer ut här där det är lite backigt och går upp och ner, upp och ner så blir man lite svettig, säger Peter Bredkjær.
– Golf är ett bra komplement. Man vill kanske ändå springa en kort runda. Men golfen gör att man kommer ut och får lite mer träning för rygg och mage – och motion som varar lite längre. Jag prioriterar golfen högre än att gå ut och springa, säger Jesper Bredkjær.

Svenska Läkare- sällskapets rekommendationer

Vuxna bör vara fysiskt aktiva i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. Intensiteten bör vara minst måttlig. Vid hög intensitet rekommenderas minst 75 minuter per vecka.
Aktiviteten bör spridas ut över flera av veckans dagar och utföras i pass om minst 10 minuter.
Exempel på fysisk aktivitet som uppfyller denna rekommendation är 30 minuters rask promenad 5 dagar per vecka, 20-30 minuters löpning 3 dagar per vecka eller en kombination av dessa.
Långvarigt stillasittande bör undvikas. Regelbundna korta pauser (bensträckare) med någon form av muskelaktivitet under några minuter rekommenderas för dem som har stillasittande arbete eller sitter mycket på fritiden. Det gäller även dem som uppfyller rekommendationerna om fysisk aktivitet ovan.
Fysisk aktivitet minskar bland annat risken för förtida död, hjärtkärlsjukdom, typ 2 diabetes, fetma, cancer och psykisk ohälsa.
Källa: FYSS (www.fyss.se)

150

... minuters fysisk aktivitet, så mycket bör en vuxen människa röra sig i veckan. Det innebär cirka 20 minuter varje dag. Intensiteten bör vara minst måttlig.

Gå till toppen