Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Ingen i Sverige har känt av det”

Hallå där, Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, som har tittat på data från jordskalvet vid Bornholm natten mellan lördag och söndag.

Reynir Bödvarsson, seismolog.Bild: Claudio Bresciani / TT
En klassisk sportfråga: hur känns det?
– Det känns ordentligt om man är i närheten, men det går över fort. Skalvet skedde vid Bornholms norra udde cirka 60 kilometer från Ystad, men jag har inte hört några rapporter om att någon i Sverige ska ha känt av det.
Hur starkt var skalvet?
– Preliminärt 3,0 på richterskalan. Det är inte starkt nog för att påverka friska konstruktioner.
Hur starkt ska ett skalv vara för att orsaka verklig skada?
– Det krävs minst en femma. Det är en logaritmisk skala så en fyra är 32 gånger starkare än en trea och en femma är därmed tusen gånger starkare än skalvet vid Bornholm.
Hur kan det ske ett skalv mitt på en kontinentalplatta?
– Jordskorpan är inte helt homogen inne i plattorna. Det finns svagare områden. Även om drivkraften bakom är plattornas rörelser så flyttar sig stress in i plattorna. Men det är ändå bara en bråkdel av alla jordskalv som sker inuti plattorna.
Hur vanligt är det med sådana här skalv?
– I ett givet område finns det ett ganska konstant antal och ett bestämt förhållande mellan antalet små skalv och stora. Vi har 700 jordskalv i Sverige per år, de flesta känns inte alls. Sedan är det tio skalv av storlek två, en trea per år och en fyra vart tionde år.
Vilket är det största skalvet som har mätts upp i Sverige?
– 1904 var det ett skalv på 5,6 utanför Kosteröarna. Vi har en katalog som går tillbaka till 1300-talet, men den är väldigt ofullständig och man började mäta med riktiga instrument först i början av 1900-talet. Sen ska man ju inte glömma skalvet i Skåne 2008, det var ändå 4,9 på richterskalan och vi hade ett skalv på 5,0 i Kaliningrad 2004.
Gå till toppen