Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Antalet asylsökande väntas slå nytt rekord

Aldrig tidigare har så många sökt asyl i Sverige som nu. Statsminister Fredrik Reinfeldt vädjar om öppenhet, tålamod och tolerans.

I söndags vädjade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om öppenhet, tålamod och tolerans inför det ökade flyktingmottagande som krigen i Syrien och Irak för med sig.
Han påpekade att 80 000 människor väntas söka asyl i Sverige i år.
”Det är flyktingströmmar som liknar det vi hade under Balkankrisen i början av 1990-talet. Detta medför ökade kostnader för flyktingmottagandet för vilket det är viktigt att rusta Sverige och fortsatt föra en ansvarsfull ekonomisk politik”, sade Reinfeldt.
Men enligt färska siffror som Sydsvenskan fått se väntas årets flyktingström till Sverige bli ännu större än under Balkankriget.
Varje vecka anländer nu betydligt fler asylsökande till Sverige än under Balkankrigets mest intensiva skede under sommaren 1992.
I förra veckan sökte 2 359 personer asyl i Sverige, varav 1 068 syrier och 238 statslösa – en grupp som främst består av palestinier från Syrien.
Om de rekordsiffrorna står sig kommer 93 000 personer att söka asyl i Sverige under 2014.
Om de ökar ytterligare kommer mer än 100 000 asylsökande att söka sig hit i år.
– Det blir alltid en ökning på hösten. Vi tror att det blir så i år också. Möjligheten att resa ökar när sommaren går mot sitt slut, säger Christer Zettergren, chef för Migrationsverkets omvärldsavdelning.
Enligt den prognos som verket lämnade till regeringen den 24 juli får Sverige i år ta emot 75 000–89 000 asylsökande.
– Sedan dess har situationen i norra Irak förvärrats. Vår slutsats just nu är att flyktingar därifrån ännu inte kan nå Sverige, men att de kan komma senare i höst, säger Christer Zettergren.
Han anger en rad skäl till ett ökande antal asylfall:
  • Krigen i Syrien och Somalia skapar fortsatt strida flyktingströmmar– liksom det fortsatta förtrycket i Eritrea.
  • Laglösheten i Libyen banar väg för ökad migration via Nordafrika.
  • Italiens intensiva övervakning i Medelhavet gör att fler flyktingar når Europa i bräckliga farkoster. Hittills i år har 100 000 båtflyktingar tagit sig till Italien, mot 43 000 under hela 2013.
Sverige är det land i Europa som hittills tagit emot flest asylsökande syrier – på samma sätt som irakier tidigare föredrog att söka sig hit.
Om konflikten i Irak fortsätter att trappas upp väntas tiotusentals irakier söka asyl i EU-länderna senare i höst.
Migrationsverket tog i fredags fram ny rättslig vägledning för att minoritetsgrupper från norra Irak – kristna, yezidier, turkmener och shabaker – ska få en generös bedömning i asylärenden.

Flest asylfall i Sverige

Sverige är ett av de EU-länder som fått ta emot flest asylansökningar i år.
Antalet ej avgjorda asylfall i Sverige (28 775) överträffades i maj bara av Tyskland (151 535), Grekland (43 645) och Frankrike (38 455).
Räknar man antal asylsökande per capita är Sverige det land i Europa som under årets första kvartal fick flest ansökningar, 1 355 per varje miljon invånare. Sverige följs av Schweiz (605), Luxemburg (500), Malta (475) och Tyskland (460). Danmark ligger på 270.
Källa: Eurostat
Gå till toppen