Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ljudet doftar oväntat sött

Ljudvandring i Malmö kryssar fram genom brusande trafik för att mynna under måsarna vid hamnbassängen – hela tiden ackompanjerad av en lugn röst som manar oss att se staden på nytt.

ConcertGenre: Ljudvandring. ConcertLocation: S:t Petri kyrka. ConcertDate: 2014-08-18.
Bild: Johan Pihlemark
Innanför de tjocka väggarna i S:t Petri kyrka märks inget av festivalens pumpande akustik. En man i täckjacka lägger några ackord på pianot; en hemlös kvinna kysser skulpturen under predikstolen.
I bänkarna sitter tio personer med uppknäppta regnjackor och hörsnäckor i öronen. Vi väntar på startsignal för "Fram A to B – what Malmo sounds like", en performativ ljudvandring av den brittiske konstnären Tim Bishop.
"From A to B" skapades för Kulturnatten i Lund i fjol och har nu arbetats om för Malmös kulisser. Startrutan i kyrkan leder vidare i en bana över gatsten och grus, längs kanalens vatten och genom en kyrkogård.
Den kryssar fram genom brusande trafik för att mynna under måsarna vid hamnbassängen – hela tiden ackompanjerad av en lugn röst som manar oss att se staden på nytt.
Till skillnad från den samtida europeiska scenkonstens "audio tours" innehåller "From A to B" ingen fiktion. Ingen interaktion och inga karaktärer utöver mannen i orange anorak, som vandrar några meter framför och föreställer Tim Bishop själv. Konceptet utgår istället från mötet mellan stadens föränderliga realism och vår egen närvaro i den.
Fina partier finns, som meditationen utanför Hipp om vad en teater är när publiken inte är där. Som parallellen som tecknas mellan teaterns och kyrkans rum.
Men bilden av Malmö förblir överraskande romantiserad. Många reflektioner om kärlekspar och "refreshed relations" skapar en söt doft. Verkets blick blir turistens.
Gå till toppen