Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lundabolag får Europapatent

Pär Henriksson är uppfinnare och vd för lundaföretaget Arc Aroma Pure som utvecklat en teknik som gör råvarorna till biogasindustrin effektivare.

Pär Henriksson.Bild: Privat
Vad ger Europa-patentet?
– Att vi fick ja till vår ansökan är å ena sidan en bekräftelse på att vår plan håller. Å andra sidan är delar av Europa vår hemmamarknad och därför är det här jätteviktigt för oss. Vi har redan patentet godkänt i USA, Israel och Kina. Nu ska vi besluta vilka europeiska länder vi ska rikta in oss på.
Vad är det egentligen du uppfunnit?
– Jag har hållit på med elektroporation i 20 år. I det här fallet innebär det att man utsätter råvaran till biogas för korta kraftiga spänningspulser som spränger upp strukturer i slammet. Det gör att rötningen går snabbare, dessutom får man ut mer gas av slammet.
– Idag är det brist på potenta råvaror, som matavfall, till biogas. En poäng med vår teknik är att den även kan ge effektiv rötning av till exempel tång, skogsavfall och gräs som annars tar väldigt lång tid att röta. Råvaror som det finns stora mängder av.
Hur kom du på detta?
– Usch, det finns en jättelång historia. Jag har arbetat med cancer tidigare när vi använde en liknande teknik för att göra cellgiftsbehandlingar lokalt med väldigt hög effekt.
– När cancerbehandlingen förändrades undersökte vi hur man kunde bekämpa ogräs i fält med elektroporation. Men det tog inte riktigt fart. Sen använde vi tekniken för att pastörisera bland annat juicer.
– Av en händelse kom vi då på att det vore bra att pastörisera rötslam för att slippa spridningen av skadliga bakterier. Det var då vi såg att vi kunde öka effektiviteten i det rötade slammet.
Vad gör ni i Lund?
– Vi är nio personer som arbetar med utveckling av elektroporeringsutrustningen. Vi lägger tonvikten vid utveckling, men vi driver också försök och nu ska vi lyfta blicken och marknadsföra oss utanför Sverige.
Hur ser framtiden ut?
– Ärligt talat är Sverige ett u-land när det gäller biogas. Dessutom brottas biogasindustrin med sin lönsamhet. Det kan kanske förändras nu.

Biogas

är ett gasformigt biobränsle som bildas när organiskt material bryts ned. Biogas kan utvinnas från en stor mängd olika material, vid till exempel reningsverk, på soptippar på jordbruk där biologiskt nedbrytbart material finns eller samlas eller av slaktavfall.
Gå till toppen