Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Begagnad bil såldes för 270 miljoner kronor

Den unge sportbilsentusiasten vågade inte berätta för föräldrarna att han hade köpt en begagnad tävlingsbil. Så han gömde den och körde den bara på nätterna. 

Ett annat exemplar av Ferrari 250 GTO.Bild: Mario Suriani/AP, arkiv, 1990
När det handlar om världens dyraste bilar gäller det nästan alltid Ferrari 250 GTO, en av dåtidens vassaste tävlingsbilar som bara tillverkades i 39 exemplar under några år på 1960-talet. Ett av dem köptes av den franske racerföraren Jo Schlesser, som tävlade med den i ett par säsonger. 1965 sålde han den slitna tävlingsbilen till den unge italienske Ferrarientusiasten Fabrizio Violati för 4 000 dollar.
Det var rätt mycket pengar 1965, och Violati vågade inte berätta för föräldrarna att han gjort en så vansinnig affär. Så han gömde sin Ferrari och körde den bara på nätterna. Men han förblev sin 250 GTO trogen hela livet, och ägde den fortfarande vid sin död vid 74 års ålder 2010.
Vid det laget var han säkert medveten om vad bilen var värd. Samtliga 39 exemplar av Ferrari 250 GTO finns bevarade, och alla ägs av mycket rika män.
Gå till toppen