Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Resor

Falska poliser lurar pengar av turister i Köpenhamn

Utländska turister i Danmark luras på pengar och kort av smarta bedragare, som låtsas vara poliser.

Så ser äkta danska poliser ut.Bild: Patrick Persson
Det verkar finnas flera uppsättningar falska poliser som rör sig i Köpenhamnsområdet. Ett gäng ställs inför rätta på fredag men polisen, den äkta,  jagar  minst ett gäng till.
Tjuvarna låter ofta en lockfågel fråga turister om vägen till det ena eller andra. Under samtalet dyker två falska poliser upp, legitimerar sig och säger till turisten att de befinner sig i ett farligt område.
Därefter visiterar de både lockfågeln och turisterna. Plånböckerna undersöks noga och utan att turisterna märker det, försvinner pengar och kreditkort, säger dansk polis till ekstrabladet.dk.
En turist förlorade på detta sätt sitt kreditkort, som tömdes på motsvarande 20 000 kronor. Turisten hade noterat kortets pinkod på en lapp som låg i plånboken, så tjuvarna kunde enkelt tömma kortet i en bankomat.
En annan turist kontaktades av ligans lockfågel vid Tivoli. De falska poliserna dök upp och krävde att få titta på hans plånbok. Turisten fick också uppge sin kod till kreditkortet, för att de falska poliserna skulle kontrollera om det missbrukats. Obemärkt tog tjuvarna också själva kortet och kunde därför lyfta ett stort antal tusenlappar i en uttagsautomat. 
Ekstra Bladet ger fler exempel, men lugnar sin läsekrets med att inga danskar hittills drabbats utan bara utländska turister, främst från Kina och Japan.
Gå till toppen