Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyllade talanger prövar vingarna i ungdoms-EM

Oskar Borna och Pontus Nilsson representerar Sverige i ungdoms-EM i beachvolleyboll.
– Vi har gjort det bra mot den svenska eliten i år, så jag tror vi har bra chans, säger Oskar Borna.

Sommaren har varit lyckad för Oskar Borna och Pontus Nilsson från Lund, de har gett den svenska eliten en match.Bild: Privat
Lundaparet Oskar Borna och Pontus Nilsson reser till italienska Cesenatico med en lyckad sommar i bagaget. I junior-SM tog de guld i U19-klassen och silver i U21. Framgångarna gav paret ett wildcard till Swedish Beach tour-tävlingen i Jönköping där de sedan var nära att skrälla och besegra de svenska mästarna Björn Huitfeldt och Petter Jonsson.
– Vi spelade jättebra och spelade vårt eget spel hela matchen, men förlorade till slut med 1–2. Vi var ändå nöjda med prestationen och framför allt med att vi tog ett set mot dem, säger Borna.
Årets framgångar har gjort avtryck i beachvolley- Sverige. Lovorden har kommit från flera håll och särskilt roligt tyckte Oskar Borna det var att höra dem från beachvolleyveteranen Simon Dahl.
– Han berömde oss och tyckte vi var väldigt duktiga. Han sa också att vi var de yngsta som spelat på touren någonsin och tyckte att det var kul att det dök upp nya unga spelare, säger Oskar Borna.
Hur de står sig i den internationella konkurrensen är de osäkra på.
– Vi har aldrig tidigare spelat på den här nivån, men jag vet att konkurrensen i Europa är väldigt hög. Sam- tidigt har vi gjort det bra mot den svenska eliten i år, så jag tror vi har bra chans.
För att ta sig in på Swedish Beach tour behöver man spela ett par säsonger i Open- och Challengertävlingar för att samla på sig poäng. Oskar Borna och Pontus Nilsson gjorde tre tävlingar i år med blandade resultat. För duon börjar beachvolleysäsongen gå mot sitt slut och övergå till vanlig volleyboll och egentligen tycker Oskar Borna att mästerskapet i Italien ligger lite väl sent.
– För oss hade det varit bättre om det startat lite tidigare. Pontus har redan flyttat upp till riksidrottsgymnasiet i Falköping och den senaste tiden har jag tränat på egen hand. Några dagar innan vi åker ner till Italien reser jag upp till honom så vi får ett par dagar tillsammans.
Oskar Borna går sista året på gymnasiet i Lund och satsar i höst på att slå sig in i Lunds VK:s A-lag som siktar på att ta steget upp i elitserien.
– Jag fick förtroendet i elitseriekvalet i våras och det var en bra erfarenhet. Nu satsar jag på att etablera mig i laget på allvar, säger han.
Gå till toppen