Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kockums nya ägare vill nyanställa 200 i Malmö

Saab räknar med att nyanställa upp till 200 personer i Malmö efter köpet av Kockums. Enligt Saabs vd, Håkan Buskhe, börjar rekryteringen av personal sannolikt under hösten.

Saabs vd Håkan Buskhe med Ann-Cristin Adolfsson, nya chefen för Saab Kockums, vid besöket i Malmö på tisdagen. Ann-Cristin Adolfsson räknar med att tidvis arbeta i Malmö.Bild: Albin Brönmark
– Vi har inte köpt Kockums för att skala ner utan för att expandera och utveckla verksamheten, kommenterar Håkan Buskhe till Sydsvenskan.
Han gjorde på tisdagen en blixtvisit i Malmö för att hälsa på personalen och för att avtäcka en ny skylt med försvarskoncernen Saabs logotype på fasaden till Kockums gamla huvudkontor. Därefter fortsatte han till Karlskrona och Muskö för att under en och samma dag hinna besöka samtliga Kockumsenheter.
I slutet av juni i år stod det klart att Saab ville köpa Kockums ubåtsverksamhet av tyska TKMS för 340 miljoner kronor. Affären gick definitivt i lås den 22 juli.
Men redan tidigare under sommaren lade Försvarets Materielverk (FMV) ubåtsbeställningar hos Saab på närmare 0,5 miljarder kronor samt en avsiktsförklaring för det framtida svenska ubåtsförsvaret motsvarande 11,2 miljarder kronor.
– Utifrån de order och ramar vi fått bedömer jag att det ska generera ett antal hundra nya jobb i Malmö. Vi vill inte vara näst bäst i klassen utan också utveckla verksamheten och bli världsledande, säger Håkan Buskhe.
Han menar att en satsning på export av ubåtsteknologi är nödvändig för att klara utvecklingskostnaderna kring en framtida ubåtsteknologi.
– Saab Kockums är för stort för Sverige. Vi ska visa skattebetalarna att vi är internationellt konkurrenskraftiga. 75 procent av Saabs order går utomlands. Över tid ska detta också gälla för Kockumsdelen, säger Håkan Buskhe.
För några år sedan fördes diskussioner kring att flytta utvecklingsarbetet i Malmö till Karlskrona, där varvet finns.
Men Håkan Bushke ger tydliga besked om att något sådant scenario är uteslutet.
– I alla fall så länge jag är vd. Malmö är ett bra ställe för företag. Vi anlitar världsunika ingenjörer här, kreatörer som måste tänka nytt. Det kräver en fungerande social struktur. Det ger ingen större effektivitet om folk måste fundera över var de ska jobba, säger Håkan Buskhe.
Det var muntra miner bland personalen när de på tisdagen mötte de nya ägarna.
– Det här känns jättebra. Efter all osäkerhet vet vi äntligen att vi är på väg någonstans och med Saabs hela kunnande i ryggen finns kunskapsbasen för att göra bättre ubåtar och dessutom har vi tillgång till hela deras marknadsorganisation, säger Gunilla Steen-Granholm, klubbordförande för ingenjörsfacket på Kockums.
När Saab i våras rekryterade personal i en strid ström från dåvarande Kockums hamnade de nyanställda i tillfälliga lokaler i Sigma-huset i Västra hamnen.
– Nu är de på väg tillbaka till sina gamla kontorsplatser, vilket känns skönt. Men nyrekryterar vi i den omfattning som förutspås finns det inte plats för alla i vårt gamla huvudkontor. Då får vi börja leta efter helt nya lokaler, säger Ingrid Holmberg, ordförande för Unionen på Kockums.
Namnet på den nya affärsenheten med inriktning på ubåtsteknologi är Saab Kockums. Själva ubåtstillverkningen kommer huvudsakligen att ske vid varvet i Karlskrona. Håkan Buskhe har expansionsplaner även där.
– Vi har köpt varvet, men kan vi se ett affärscase är det inte omöjligt att även bygga ett nytt och mer effektivt varv där, säger han.

Saab Kockums största enheten

Försvarsjätten Saab har runt 15 000 anställda, varav drygt 80 procent på 50 orter i Sverige. Koncernens huvudkontor ligger i Stockholm, men där arbetar endast cirka 70 personer. Den totala omsättningen låg förra året på knappt 24 miljarder kronor och resultatet före skatt på runt 2,4 miljarder kronor.
Saab är indelat i fem affärsområden där flyget är störst. Saab Kockums är med drygt tusen anställda, varav cirka 250 i Malmö, den största enheten inom affärsområdet Security and defence solutions. Affärsområdet leds av Gunilla Fransson och chef för Saab Kockums är Ann-Cristin Adolfsson.
Gå till toppen