Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Lundahojar för turister och pendlare

Idag invigs Lunds nya lånecykelsystem. Men målgruppen är pendlare och turister – inte människorna som bor i Lund.

I eftermiddag invigs Lundahoj, lånecykelsystemet där den som har registrerat sig och betalat för ett årskort eller tredagarskort kan låna en cykel gratis i upp till 30 minuter. Därefter börjar pengarna att ticka.
Det finns 17 stationer där man kan lämna och hämta cyklar. När man är i centrum, i Professorstan, vid sjukhuset, på LTH eller på Ideon är det alltid nära till en cykelstation. Men det finns inga stationer väster om järnvägen, inga norr om Getingevägen, inga öster om E 22:an och inga söder om Stadsparken. Alla stora bostadsområden i stan får klara sig utan Lundahojar, liksom verksamhetsområden som Nova och Gastelyckan.
– Vi har tänkt att de ska placeras där behovet är som störst. Det är människor som pendlar hit och turister som är målgruppen, säger Karin Svensson Smith (MP), andre vice ordförande i tekniska nämnden.
– Ja, och det är klart att om man kommer hit från någon av byarna så kan man ju få en cykel här, säger Christer Wallström (FP), förste vice ordförande i samma nämnd.
Christer Wallström (FP), Ronny Johannessen (M) och Karin Svensson Smith (MP).Bild: Ingemar D Kristiansen
– Men vi har beredskap att göra en utvärdering. Blir det en megasuccé tror jag inte att någon har något emot att utöka det, säger Ronny Johannessen (M), ordförande i nämnden.
Det är reklamföretaget JC Decaux som ansvarar för systemet. Kommunen har omförhandlat och förlängt avtalet med bolaget och därmed sett till att lånecykelsystemet inte kostar kommunen någonting. JC Decaux sätter inte upp fler reklamskyltar än vad de har idag och det blir ingen reklam på själva cyklarna heller.
Magnus Heljeberg, vd för JC Decaux, säger att tanken är att varje cykel (det finns 250 stycken) ska användas minst sex gånger varje dag. Det är en anledning till att det börjar kosta pengar efter en halvtimme – annars hade folk kunnat behålla dem länge. I Göteborg, som har ett liknande system, används varje cykel i snitt åtta gånger per dygn.
JC Decaux har också folk på plats i Lund som följer hur många cyklar det finns på varje station. Om ett ställ är fullt eller om det saknas cyklar på en station så ska företaget se till att snabbt flytta runt cyklarna.
Och stationerna är dessutom mobila.
– Kommer vi på att en station är felplacerad så lyfter vi den och placerar den på ett annat ställe, säger Magnus Heljeberg.
Invigningen för allmänheten hålls klockan 16.30 på Bangatan utanför Lund C.

Lundahoj

Ett årskort kostar 75 kronor, ett tredagarskort 25 kronor. Årskorten måste beställas via www.lundahoj.se. De kan kopplas ihop med Jojo-kort. Tredagarskortet köps vid cykelstationerna.
Det är gratis att cykla i en halvtimme. Därefter börjar det kosta pengar. Men man kan lämna tillbaka en cykel och sedan hämta ut en igen direkt utan att det kostar pengar.
Gå till toppen