Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Det är kvaliteten som räknas

Genom att bara se till kvaliteten, avveckla det som inte fungerar, kan välfärden utvecklas, oavsett utförare.

Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Med ökad valfrihet i välfärden har landets kommuner fått se sina ”mjuka” kärnverksamheter – skola, vård och omsorg – utsättas för en allt hårdare konkurrens.
Vissa kommuner har haft svårt att anpassa sig till denna nya verklighet, andra har bejakat den. Till den senare kategorin får Nacka räknas.
”Vi fokuserar bara på kvalitet”, betonade Nackas kommundirektör Lena Dahlstedt på den stora kommunalekonomiska mässan Kommek 2014, som inleddes igår i Malmö.
Ett citat som kunde broderas i korsstygn och hängas upp i stadshus här och var.
Dahlstedt deltog i ett välbesökt seminarium om hur kommuner skapar konkurrenskraftig verksamhet i egen regi.
I Nacka bedrivs ungefär hälften av all verksamhet i just egen regi, för skolans del är det 80 procent.
”Det är för att den är så bra”, sade Dahlstedt och fortsatte med en annan lärdom eller rekommendation:
”Man måste våga avveckla det som inte fungerar.”
Och det har man gjort i Nacka. Exempelvis en gymnasieskola, en högstadieskola och ett mellanstadium bara de senaste åren.
En annan av hennes teser lyder:
”Öppenhet driver utveckling”.
Allt om hur verksamheterna fungerar, vilka betyg brukarna ger, ska upp på bordet. Det gäller oavsett om verksamheten bedrivs i privat eller offentlig regi.
På samma seminarium redovisade Henrik Jordahl, forskningsledare vid Institutet för näringslivsforskning, en stor undersökning om styrning och ledning av äldreomsorg.
Ett intressant resultat från undersökningen är att de verksamheter som styrdes och leddes bäst i stor utsträckning – 84 procent – var konkurrensutsatta. Konkurrens tycks alltså leda till högre kvalitet, i både offentligt och privat driven verksamhet.
Jordahls studie avser inte kvaliteten på omsorgen utan hur bra ledning och styrning fungerar. Men det är inte långsökt att tänka sig att de verksamheter som leds väl, också ger bättre omsorg.
Debatten om privata utförare inom välfärdsområdet handlar i dag nästan enbart om vinsterna. Den borde handla om välfärdens kvalitet.
Istället för att avveckla utan förnuft – varför inte utveckla med förnuft.
Gå till toppen