Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Jag har lärt mig att handskas med grov mobbning varje dag

Jag anser att vi har ett stort problem i Sverige. Det jag kommer att skriva om är för många bara något som de ignorerat. Men jag är trött på att det ignorerats i all evighet.
Ett mordhot på stan tas på allvar, men ett mordhot på min blogg skrattas det åt, skriver Vanessa Andersson. Hon tycker att lagen borde ändras och att problemet med näthat måste uppmärksammas mer. Bilden är arrangerad.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Jag driver en av Skånes hästbloggar. Det har gett mig ett stort ansvar på nätet. Jag sköter min blogg på ett snyggt och bra sätt. Men det jag får tillbaka är inget som vem som helst kan ta!
På nätet kan man vara vem som helst. Man kan vara elak, snäll, tjatig, glädjesprudlande. För det finns inte någon som skulle lägga tid på att kolla upp vem du egentligen är.
Och det är ett stort problem som jag hoppas att tekniken kommer att lösa. Jag får ofta mejl från ungdomar som blir trakasserade på olika webbsidor. En tjej jag minns extra tydligt var en som precis som alla andra i kvarteret hade öppnat Ask.fm, en webbsida där du kan skriva allt du vill, anonymt. På hennes ask kom så grova ord att jag höll på att tappa hakan. Tjejen valde att polisanmäla men fick till svar ”att hon valt att öppna en offentlig sida och därför fick skylla sig själv”.
Det svaret ska ingen få. Det finns ingen anledning till att det ska vara okej att säga till någon att den borde hoppa framför ett tåg eller något annat så att de slipper se hennes fula ansikte i skolan. Hur kan det vara hennes fel? Fallet lades ner utan att någon frågade hur flickan mådde. Flickan har idag skadat sina armar, ben och mage. Hon har skurit sig själv. För att andra har intalat henne att det är fel på henne.
Det är dags att vakna Sverige! Den största delen av all mobbning finns nu på nätet och vi har inte ens resurserna att spåra ett ip-nummer. Ser ni inte statistiken? Självskadorna ökar, självmorden ökar, fler blir deprimerade. Jag saknar en reaktion!
När jag startade min blogg växte den snabbt och hatet växte snabbare. Jag har lärt mig att handskas med grov mobbning varje dag. Varför ska det vara så? Varför ska jag få höra att jag ska sprängas i luften? Att jag ska dö? Att jag ska styckas och att ingen kommer att sakna mig?
”För att på nätet kan man ta lite skit.” Men det är inte lite skit längre, det är mordhot som ingen vill ta på allvar. Jag stöttar mina bloggläsare dagligen. Svarar på mejl, håller mig uppdaterad, visar mig stark inför flera tusen ungdomar och jag tänker inte ge mig.
Jag kämpar dagligen för ett bättre klimat på nätet. Jag tycker att det är dags för de vuxna att vakna. Nätet är den nya generationen, allt kretsar runt nätet. Varför gör inte lagen det? Ett mordhot på stan tas på allvar, men ett mordhot på min blogg skrattas det åt.
Nu ber jag alla att öppna ögonen. Vad gör era barn på datorn? Vad skrivs på Facebook? Kanske är det just ditt barn som nyss delat en bild som kränker någon annan. Var är de vuxna i denna värld?
Jag läxas dagligen upp av föräldrar och läsare när det gäller vad som är okej att skriva på nätet.
Men ni andra? Var är er uppfostran på nätet? Det undrar jag!
Jag önskar bättre resurser, bättre koll och ett ärligare nät. Där man inte kan vara vem som helst. Utan ett nät där man är sig själv och vågar stå för det!
Vanessa Andersson
Gå till toppen