Danmark

Matrester förvandlas till lyxmat för hemlösa

På tio dagar lyckades organisationen Stop spild af mad producera 27 500 kilo mat av rester från Roskildefestivalen. Maten går till härbärgen, kriscenter och asylboende runt om på Själland.
Nu väntar samarbete med andra festivaler och matmässor i Danmark.

Peter Haugelund försöker räkna ut hur mycket som är kvar i en fryscontainer och hur många portioner mat de kan dela ut den här gången.
Det är en lördag när han och Sandra Sand, projektkoordinator för Stop spild af mad kör en tom mindre lastbil till Roskilde.
De ska hämta lasagne, tomatsoppa, hamburgare, bröd och indisk curry med kyckling. Maträtter gjorda på rester från de 125 matbodarna på Roskildefestivalen. Rester som var ätbara men inte kunde sparas till nästa dag, eftersom det var brist på förvaringsmöjligheter.
På en slakteriskola inte långt från festivalområdet väntade kockar med stor erfarenhet och ett sextiotal frivilliga som arbetade i skift.
– Det känns fantastiskt att vi fortfarande kan hämta mat trots att festivalen slutade för flera veckor sedan. Många av dessa härbärgen, kriscenter och asylboende har lite pengar att lägga på mat, vissa ställen har så lite som sju kronor per person och dag. De måste prioritera det viktigaste, säger Peter Haugelund.
Han är snickare till yrket men hans hjärta bultar för dem som har det sämst i samhället och han har tidigare drivit ett härbärge. Eftersom det gick så bra på Roskildefestivalen ska han nu tillsammans med Stop spild af mad starta en systerorganisation som bara ska vända sig till mässor och festivaler.
– En vecka före Roskildefestivalen mejlade ansvariga på matbodarna sina menyer. På så vis visste vi vilka ingredienser vi hade att jobba med. Det var häftigt att se kockarna planera tillsammans och arbeta fram en helt ny meny, säger Peter Haugelund.
Att samarbeta med en festival var helt nytt för Stop spild af mad och det beskrevs i dansk media som Danmarks största mataktion.
– Vi berättade bara vad vi ville göra, hur vi ville göra det, vem vi ville hjälpa och varför. Det var lätt att få människor engagerade eftersom idén var så enkel. Det var stort för mig när jag såg resultatet av allt slit och hårt arbete, säger Peter Haugelund.
Selina Juul startade Stop spild af mad för sex år sedan. Redan efter två veckor fick organisationen medial uppmärksamhet och två månader senare hörde butikskedjan Rema 1000 av sig.
– De hade bestämt sig för att ta bort ”tre för två”-erbjudanden och arbeta fokuserat med matsvinn. Då förstod jag hur stora möjligheter det fanns, säger Selina Juul.
När samarbetet med Roskildefestivalen började var hon mest rädd för att de inte skulle producera tillräckligt med mat.
– Vi arbetade under samma livsmedelslagar och riktlinjer som restauranger och det hände ibland att vi var tvungna att tacka nej till mat eftersom vi visste för lite om ingredienser och när maten gjordes, säger Selina Juul.
Ambitionen nu är att bygga ett mobilt containerkök med kontor och sovplats och resa runt till events runt om i landet.
– Vi har redan blivit kontaktade av andra festivaler och pratat med två som på eget initiativ utförde en liknande aktion. Vi ser ett behov och efter Roskilde har vi lärt oss så mycket, säger Selina Juul.

Stop spild af mad

En frivillig konsumentorganisation som arbetar mot matsvinn.
Varje år slängs 540 000 ton mat i Danmark, matsvinnet beräknas kosta 16 miljarder danska kronor.
Sedan starten 2008 har organisationen fått flera internationella priser som Nordiska rådets natur och miljöpris.
Gå till toppen