Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Ranelid skriver sin egen dödsruna

Björn Ranelid, Annika Lantz, Pernilla Wiberg och Adde Malmberg är bara några av de många svenska profilerna som skriver sin egen dödsruna i en bok som släpps på Malmöförlaget Roos & Tegnér i höst.

Flera förlag hade redan tackat nej. Kanske tyckte de att ämnet var för morbitt: kända personer som skriver sin egen nekrolog, innan de ens har dött. När frågan kom till Micke Tegnér, via en pr-byrå i Stockholm, tvekade han inte en sekund.
– Det var inte ett svårt beslut att fatta. Dels är vi ett förlag som lever på att tänka och göra annorlunda, dels är ändamålet väldigt fint, säger Micke Tegnér.
”Innan jag glömmer bort mig själv – nekrologer skrivna med livet i minne” görs i samarbete med Alzheimerfonden. Stora delar av överskottet går oavkortat till dem.
Boken kommer att innehålla runt sextio nekrologer som är ungefär tusen tecken långa. På tusen tecken är det meningen att skribenterna ska sammanfatta de viktigaste händelserna i sina liv, stunderna de inte vill glömma.
De medverkande kommer inte att få betalt, men trots det har gensvaret varit överväldigande positivt, berättar Micke Tegnér.
– Vi har skickat ut förfrågan till en lång lista som vi har spånat fram. Nästan alla har tackat ja. Bara några få har tackat nej men det har i de fallen varit på grund av tidsbrist.
En av dem som medverkar i boken är författaren Björn Ranelid. Han minns den där morgonen när han skulle raka sig, och hans egen svärmor, Kerstin, satt i mörkret på toalettstolen och undrade vem han var.
– Man skulle nog kunna kalla Alzheimers för en livshotande åkomma, och den drabbar väldigt många här i väst, säger han. Björn Ranelid tvekade aldrig att ställa upp.
– Det är antagligen enda gången i mitt liv som jag kommer att skriva min egen nekrolog. Och jag tycker att det var en riktigt rolig idé.
Var det svårt att sammanfatta ditt liv på tusen tecken?
– Jag skulle kunna göra det på tio rader. Det var inte fråga om att räkna upp vad jag har gjort. Min text handlar mer om min person och om mitt förhållande till språket. Jag menar att språket inte ska misshandlas och att människor har ansvar för vad de säger i skrift och tal. Ordet i litteraturen är dött som sådant egentligen, men ordet lever vidare. Jag lyfter också upp barn och barnbarn mycket, man lever vidare genom dem också.
Hur vill du bli ihågkommen?
– Jag tycker inte att jag är så viktig som människa. Jag vill bli ihågkommen för att jag gjorde det lilla jag kunde göra, för att jag inte har skadat andra människor fysiskt eller psykiskt. Jag har förvisso skrivit 33 böcker och talat på 3 500 platser men jag vill hellre bli ihågkommen för att jag är en pappa, morfar, farfar som älskar sina barn och barnbarn över allt annat.

Nekrolog

En nekrolog är några minnesord om en nyligen avliden person. Ordet kommer från grekiskan där ”nekros” betyder död eller avliden, och ”logo” betyder lära, ord, eller förteckning.

Fler kända namn bland nekrologerna

Cecilia Frode, Lasse Åberg, Per Morberg, Kalle Lind, Malou von Sivers, Helen Alfredsson, Bruno K Öijer, Ebba Witt Brattström, Ernst Billgren, Helena von Zweigbergk, Karin Thunberg, Björn Ranelid, Lars Leijonborg, Mian Lodalen, Moa Herngren, Mikael Tornving, Niklas Rådström, Per Schlingmann, Robert Bronett.
Gå till toppen