Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

SD-politiker avslöjas som rasistisk bloggare

En av Sverigedemokraternas ledande politiker i Malmö sprider rasism under anonyma signaturer på nätet. Det visar Sydsvenskans granskning.

Eva-Marie Olsson är högt uppsatt inom SD i Malmö som partiets politiska sekreterare. Hon är förtroendevald som ersättare i förskolenämnden samt sociala resursnämnden och är dessutom nämndeman i tingsrätten.
Inför valet står hon på femte plats till kommunfullmäktige och har därmed stora chanser att ta plats i stadens högsta beslutande politiska församling.
Bloggen ”Inte rasist, men…” har pekat ut Eva-Marie Olsson som en skribent som gör rasistiska, anonyma inlägg på nätet. Sydsvenskan har gjort en egen granskning av inlägg på nätet och kan nu visa att det stämmer.
Under signaturen xx-övik har Eva-Marie Olsson skrivit kommentarer på främlingsfientliga sajter såsom Avpixlat och Dispatch International. Hon har använt ord som ”negerslaven” och ”mussar”.
Eva-Marie Olsson har även skrivit att det är svårt att förhindra att muslimer ”ynglar av sig”.
Kommentarerna är anonyma, men alla xx-öviks inlägg kommer från samma personliga kommentarskonto (Disqus) som är döpt till ”eolsson”.
När Sydsvenskan går igenom kommentarerna hittar vi flera inlägg där xx-övik skrivit i en mer städad ton. Ett av inläggen har undertecknats med ett riktigt namn: Eva-Marie Olsson SD.
I flera av kommentarerna hänvisar också signaturen till andra inlägg hon skrivit på den rasistiska bloggen ”Petterssons gör skillnad”. På bloggen använder hon signaturen ”Eva-Marie”.
– ”Petterssons gör skillnad” är en hatsajt som har ett öppet och grövre rasistiskt språkbruk som även länkar vidare till andra högerextrema sidor, säger Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo som granskar högerextremism.
På den rasistiska bloggen skriver ”Eva-Marie” följande om en antirasistisk demonstration: ”Jag känner här att om den växande negroida populationen i Malmö inte trivs i mitt land då finns det 54 afrikanska länder, så vad väntar ni på?”
Henrik Johansson driver den antirasistiska bloggen ”Inte rasist, men…” som har skrivit om Eva-Marie Olssons kommentarer.
– Det här handlar om klassiskt rasistiska uttalanden som är grovt nedsättande mot den muslimska befolkningen. Att skriva att muslimer ynglar av sig är att jämföra med djur. Man brukar ju inte säga så om människor, säger han.
Eva-Marie Olsson har jobbat många år inom kommunen som vårdbiträde och barnskötare.
I juli förra året fick hon politiska uppdrag för Sverigedemokraterna. I september fick hon jobbet som politisk sekreterare för SD i Malmö och därmed halvtidslön betald av Malmös skattebetalare. Efter det upphör de grövsta inläggen på nätet.
Sydsvenskan sökte Eva-Marie Olsson under flera dagar, men hon ringde aldrig tillbaka.
På torsdagsmorgonen möter Eva-Marie Olsson Sydsvenskan tillsammans med kommunalrådet Magnus Olsson i Stadshuset för att presentera Sverigedemokraternas valplattform.
Efter genomgången visar vi en av kommentarerna där signaturen xx-övik undertecknat med ”Eva-Marie SD”. Vi vill veta om hon står för de saker som skrivits. Men Eva-Marie Olsson vill inte prata om kommentarerna.
– Det har vi inte som en punkt i vårt valmanifest, säger Eva-Marie Olsson.
– Det räcker så, avbryter Magnus Olsson.
Vad menar ni, får vi inte ställa frågor om detta?
– Vi pratar bara om vårt valmanifest, säger Eva-Marie Olsson.
Men är det du som ligger bakom xx-övik?
– Så då tackar vi för oss, säger Eva-Marie Olsson.
När vi förklarar att vi tänker skriva om hennes nätkommentarer knuffar hon ut oss ur sitt rum och slår igen dörren. Senare mejlar hon ett svar (se sidoartikel).
Martin Kinnunen är pressansvarig på Sverigedemokraterna.
– Det här är så allvarligt att det kommer att lämnas över till medlemsutskottet, säger han till Sydsvenskan.
– Vi kommer att begära in yttranden från de berörda. Det rör ju sig om väldigt många kommentarer på bloggar och sociala medier, och det är något som lokalavdelningen får svara för. Sedan får medlemsutskottet besluta om åtgärd.
Enligt Martin Kinnunen har 60–70 medlemmar kastats ut ur partiet under mandatperioden på grund av ”ideologiska avvikelser” eller värderingar som inte stämmer med partiets.
Handlar det här om värderingar som inte stämmer med partiets?
– Det kan jag inte uttala mig om. Det är något som vi får undersöka och värdera.
Gå till toppen