Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dan Park döms till fängelse

Både konstnären Dan Park och hans gallerist Henrik Rönnquist fälls för hets mot folkgrupp.
Dan Park döms till sitt hårdaste straff hittills: sex månaders fängelse. Galleristen får villkorlig dom och böter.

Den 5 juli öppnade galleriet Rönnquist & Rönnquist i Malmö en utställning, ”Fängslande gatukonst”, med ett trettiotal av Dan Parks bilder. Utställningen hann bara vara öppen några minuter innan polis ingrep. Konstnären greps och har suttit häktad sedan dess.
På utställningen visades ett urval bilder. Ett par av dem har redan tidigare bedömts utgöra hets mot folkgrupp. Det är dels en bild som Park skapade efter den uppmärksammade ”slavhandelsmaskeraden” i Lund 2011, dels en bild som utgår från misshandeln på Kroksbäcksbron i Malmö 2013.
I det första fallet avbildas aktivisten och politikern Jallow Momodou som en kedjad slav, i den andra tre svarta män hängande i snaror framför bron.
Även flera andra av de nio beslagtagna bilderna utgör hets mot folkgrupp, menar tingsrätten.
Park fälls även för förtal för en bild där två företrädare för romska organisationer i Malmö fått se sina porträtt inklippta vid ett plakat med texten ”Zigenarbrott är något gott”. Han ska också betala totalt 60 000 i skadestånd till de fyra målsägarna.
Domen är Dan Parks fjärde fällning för hets mot folkgrupp. Enligt tingsrätten är det i sammanhanget hårda straffet motiverat av att Park fällts tidigare, samt att han började planera det senaste brottet redan under sin fängelsevistelse i våras.
Även galleristen Henrik Rönnquist döms, eftersom han medverkat till att bilderna spridits. Under förhandlingen har han nekat till att ha hängt upp bilderna, till att ha känt till deras motiv och att ha känt till att Park sedan tidigare dömts för ett par av dem – något som tingsrätten menar inte är trovärdigt.
Rönnquist säger till Sydsvenskan att han tänker överklaga sina dagsböter om 7 500 kronor och den villkorliga domen.
– Att en konstnär kan dömas till sex månaders fängelse för att ha visat bilder på ett galleri, år 2014 i Sverige, är helt oacceptabelt. Vi har yttrandefrihet i det här landet.
Gå till toppen