Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD-politiker kan förlora uppdrag som nämndeman

SD-politikern Eva-Marie Olsson kan förlora sitt uppdrag som nämndeman efter Sydsvenskans avslöjande om att hon gjort anonyma rasistiska inlägg på nätet.

SD-politikern Eva-Marie OlssonBild: Mikael Funke
Chefen för Malmö tingsrätt Eva Wendel Rosberg beslutade att kalla Eva-Marie Olsson (SD) till ett möte efter att ha läst Sydsvenskans artikel.
– Jag vill diskutera det som påstås i tidningen att hon skrivit rasistiska kommentarer på nätet, säger Eva Wendel Rosberg.
I Sydsvenskan avslöjas att Eva-Marie Olsson (SD) gjort anonyma inlägg på främlingsfientliga sajter och använt ord som negerslaven och mussar.
På den rasistiska bloggen "Petterssons gör skillnad" har hon under signaturen "Eva-Marie" skrivit:
"Jag känner här att om den växande negroida populationen i Malmö inte trivs i mitt land då finns det 54 afrikanska länder, så vad väntar ni på?".
Även bloggen Inte rasist men... har rapporterat om inläggen.
Tingsrättens chef Eva Wendel Rosberg säger:
– Vi dömer inte någon för vad som står i tidningen.
– Jag kommer att föra en diskussion om vad nämndemannen har skrivit på nätet och avgöra om jag har fortsatt förtroende för nämndemannen.
Eva Wendel Rosberg vill inte uttala sig specifikt om Eva-Marie Olsson före samtalet. Men rent allmänt säger hon:
– Som nämndeman måste man fundera över hur man uttrycker sig offentligt. Man får inte agera på ett sätt som är förtroendeskadligt för domstolen. Det kan vara att uttrycka sig rasistiskt, beroende på hur det är uttryckt och spritt.
En möjlig följd i sådana fall är att Eva-Marie Olsson förlorar sitt uppdrag i domstolen.
–  Det möjligheter man har, rent allmänt är att entlediga personen eller stänga av ett halvår, säger Eva Wendel Rosberg.
Detta blir inte första gången som Eva Wendel Rosberg har samtal med nämndemän från Sverigedemokraterna:
Tidigare i år beslutade hon att ta ifrån Leif Clavenheim (SD) nämndemansuppdraget efter att han bland annat skrivit på Avpixlat:
"Invandringen är vår vanligaste folksjukdom. Problemet är att den även sprider parasiter som livnär sig på gamla och sjuka."
År 2011 fattade Eva Wendel Rosberg beslutet att tillfälligt stänga av en annan sverigedemokrat från uppdraget som nämndeman i Malmö tingsrätt. Beslutet togs efter att han uteblivit från förhandlingar, ställt egna frågor i rätten och ifrågasatt en åtalads rätt till tolk.
Gå till toppen