Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Ta vara på förutsättningarna och exportera förnybar el från Östersjön."

Centerpartiet går till val på att slopa anslutningskostnaden till stamnätet för havsbaserad vindkraft. På så vis förbättras förutsättningarna för vindkraft till havs, vilket bidrar till att vi kan fortsätta bygga ut den förnybara elproduktionen och skapa en trygg och hållbar energiförsörjning.
Det skriver Anna-Karin Hatt (C), andra vice partiledare och IT- och energiminister, tillsammans med de skånska partikollegorna Mattias Andersson och Kristina Yngwe.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Just nu pågår en energirevolution i Sverige och i världen. Aldrig förr har den hållbara och förnybara energin vuxit så snabbt, och fallit så mycket i pris, som nu. Det är en möjlighet som vi i Sverige ska ta vara på.
Sedan Centerpartiet och alliansregeringen övertog regeringsmakten 2006 har utbyggnaden av den förnybara energin tagit fart. Tack vare tydliga och långsiktiga spelregler i energipolitiken – och ett kostnadseffektivt stödsystem för att bygga ut förnybar el i form av de gröna elcertifikaten – har den förnybara energin i Sverige vuxit från 43 procent till dagens 51 procent.
Som en del av det har vindkraften tiodubblats, och förra året gav vindkraften nästan tio terawattimmar el och blev därmed Sveriges tredje största kraftslag efter kärnkraften och vattenkraften. Tack vare en stark utbyggnad har tekniken utvecklats och kostnaderna sjunkit dramatiskt.
Det förnybara växer så det knakar, men ändå har vi bara tagit vara på en bråkdel av den potential vi har för förnybar energi.
Centerpartiet går till val på att minst 70 procent av Sveriges samlade energiförsörjning ska vara förnybar 2030, som ett viktigt steg på vägen till ett helt förnybart energisystem inom en generation.
Inte minst havsbaserad vindkraft är ett energislag med stor potential i Sverige.
Till havs blåser det mer, och det finns bättre förutsättningar att bygga stora vindkraftsparker som kan ge mer el, med mindre variationer än för vindkraft på land.
Idag står havsbaserad vindkraft i Sverige för blygsamma en halv terawattimme el, men Energimyndigheten har pekat på att havsbaserad vind har en potential att ge närmare 30 terawattimmar – detta motsvarar mer än två gånger elförbrukningen i Skåne län – bara genom de projekt som just nu prövas eller redan har fått tillstånd att byggas.
För att ta vara på den potential som finns i havsbaserad vindkraft går Centerpartiet till val på att underlätta för havsbaserad vind att ansluta till stamnäten.
Idag har Sverige ett väl utbyggt elnät, ett nät som Centerpartiet och alliansregeringen nu, med mer än fyra miljarder kronor varje år, storsatsar på att modernisera och bygga ut.
Men stamnätet, elnätets motsvarighet till motorvägar, tar idag i praktiken slut vid våra kuster. Det innebär att det blir dyrt att ansluta sig till elnätet för den som vill bygga elproduktion till havs, eftersom det idag är kraftverksbyggaren som ska betala anslutningskostnaden. Jämfört med landbaserad vind är just anslutningen till elnätet en av de stora merkostnaderna.
Därför går Centerpartiet till val på att slopa anslutningskostnaden till stamnätet för havsbaserad vindkraft. Genom att låta Svenska kraftnät – som är ett statligt affärsverk – stå för den investeringen förbättras förutsättningarna för vindkraft till havs, vilket bidrar till att vi kan fortsätta bygga ut den förnybara elproduktionen och skapa en trygg och hållbar energiförsörjning.
Med sitt grundare vatten och med ett lägre antal stormar är förutsättningarna, inte minst kostnadsmässigt, för att bygga vindkraft till havs bättre i Östersjön än i till exempel Nordsjön.
Samtidigt har vi i Sverige mycket kompetens och kunskap på området, och från omvärlden märks ett stort intresse. Sverige kan ta vara på de goda förutsättningarna genom att producera – och exportera – förnybar el från Östersjön. Om det sker kan vi inte bara stärka vår egen hållbara energiproduktion och försörjningstrygghet, utan spela en allt större roll som ett grönt batteri för Europa. Det är bra – för klimatet, jobben och för en hållbar energiproduktion.
 
Anna-Karin Hatt, Mattias Andersson, Kristina Yngwe
Anna-Karin Hatt är andra vice partiledare i Centerpartiet och IT- och energiminister.
Gå till toppen