Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Världsklass på årets fotofestival

Storbildsskärmar vid Öresund, fotografer i världsklass, workshops och seminarier med internationella deltagare samt 25 enskilda utställningar. Landskrona Fotofestival är i år större än någonsin.

– Festivalen har växt fysiskt, säger Thomas H Johnsson, konstnärlig ledare för festivalen och den som höll i trådarna även premiäråret 2013.
– Det är inget självändamål att bli större. Men vi har sett att fotografi i stadsmiljö fungerar väldigt bra.
Det allra tydligaste exemplet är tyska fotografen Mareike Timms bilder från Arktis som visas på storbildsskärmar på stranden vid Halvmånen.
– De kan ses på dagtid. Men är nog ännu bättre på kvällstid eftersom de är belysta inifrån, säger Thomas H Johnsson.
Själv håller han och gästcuratorn JH Engström på med det sista arbetet i Konsthallen, där fyra utställningar visas. Nan Goldins bildspel ”The Ballad of Sexual Dependency” samt Bertien van Manens ”Let’s Sit Down Before We Go”, Rinko Kawauchis ”Aila” och Eva Klassons ”Le troisieme angle”.
Alla fyra är fotografer av absolut världsklass.
– Shit, det blir en sån jävla darr i det här. De kompletterar varandra på ett bra sätt, utan att överlappa varandra. Det är som Hanoi Rocks och Mötley Crüe. Om du förstår vad jag menar.
Thomas H Johnsson drar ytterligare en liknelse:
– Att Nan Goldins bilder visas här och att hon kommer hit, är lika stort som om Rolling Stones skulle spela inne på Citadellet, säger han.
Dessutom kan ett antal av morgondagens stjärnfotografer ses i utställningen ”reGeneration2”.
– Den visar hur nya fotografer jobbar. Väldigt många av bilderna handlar om vad som är verklighet och vad som är fantasi, säger curatorn Jenny Lindhe.
Men fotofestivalens strävan är inte att bara visa upp fotokonst av yppersta klass.
– Vi har haft en fotoboom de senaste åren. Det är bra att många besöker Fotografiska museet i Stockholm och att folk själva tar bilder. Men fördjupningen, det offentliga samtalet om fotografi, har inte hängt med, säger Thomas H Johnsson.
– Jag menar, det finns fortfarande en diskussion i Sverige om foto är konst eller inte. Vilket är helt absurt.
För Landskrona stad är fotofestivalen viktig på flera olika plan. Kultur- och fritidschefen Göran Nyström märkte redan förra året hur evenemanget ”skapade en väldig stolthet” hos Landskronaborna.
– Vi vill skapa ett dynamiskt kulturliv i Landskrona. Det ska vara roligt att bo i och besöka staden, säger Göran Nyström.

Fotofestivalen

Pågår 22–24 augusti. Festivalområdets öppettider är fredag 20.30–23, lördag 10–23 och söndag 10–18.
Festivalpass kostar 225 kronor och kan köpas i festivalcentret, museet, konsthallen eller via Ticnet.
Gå till toppen