Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Flera skadade – polisen missnöjd med insatsen

Ett tiotal motdemonstranter skadades – ingen allvarligt.

Polisnärvaron på Limhamn var enorm inför nazistiska Svenskarnas partis valmöte som skulle börja klockan 14. Minst ett tjugotal piketbussar stod parkerade runt torget. Området framför scenen var avspärrat med kravallstaket. En polishelikopter svävade över centrala Limhamn.
Bakom scenen hade polisen ställt ett tiotal fraktcontainrar för att förhindra motdemonstranterna att ta sig in den vägen. Tiotals kravallutrustade poliser stod innanför avspärrningarna och uppe på containrarna för att se till att ingen obehörig tog sig in på området.
När partiarbetare från Svenskarnas parti i vita jackor några minuter före klockan 14 började rigga sin ljudanläggning på scenen utbröt en öronbedövande kör av visslingar och burop. Flera stora smällare gick av och rykande marschaller i olika färger kastades in över kravallstaketet.
Innanför staketet hade polisen ställt fram ett stort antal hinkar för att släcka brinnande föremål, och en av de kravallutrustade poliserna hade en röd släckare i beredskap på ryggen.
Plötsligt dök ett drygt tiotal ridande poliser upp utanför kravallstaketet, där de red fram och tillbaka några gånger relativt långsamt och motade bort motdemonstranterna från staketets omedelbara närhet. Direkt när hästarna hade passerat tog motdemonstranterna sig tillbaka till staketet.
Huvuddelen av motdemonstranterna uppvisade inga politiska symboler, många hade barnen med sig, och de allra flesta uttryckte sin protest genom att vissla, ropa slagord, skramla med nycklarna och i allmänhet föra oväsen så att inget annat kunde höras.
Det blev dock snabbt uppenbart att det bland motdemonstranterna också fanns en mer radikal grupp på drygt hundra personer, varav många var svartklädda och maskerade. Dessa samlade sig på Linnégatan, mellan kravallstaketet och församlingshemmet. Det var också där flera demonstranter skadades i samband med polisens agerande.
Stämningen på Linnégatan blev snabbt hätsk, det viftades med flaggpinnar mot polisen och föremål kastades in på det avspärrade området.
Ett tiotal kravallutrusade poliser sattes då in på utsidan av kravallstaketet och motade bort demonstranterna från staketets omedelbara närhet. Sedan dök de ridande poliserna upp igen, grupperade sig i hörnet Linnégatan-Vasagatan, och stormade mot de demonstranter som inte hade backat från poliskedjan.
Poliserna red fram och tillbaka längs Linnégatan flera gånger, uppenbarligen med syftet att skingra folkmassan.
När några av motdemonstranterna slog på polishästarna med sina röda flaggor och kastade föremål mot dem körde en av polisens mörkblå kravallbussar med tjutande sirener i hög fart in mot dem. Strax därefter fick en person benet överkört.
Efter olyckan blev stämningen ännu mer aggressiv. Polisen fortsatte att rida fram och tillbaka för att hålla Linnégatan fri, och något senare skadades flera personer som befann sig mitt på gatan när polishästarna återigen stormade.
Några av de skadade togs om hand av motdemonstranternas sjukvårdsgrupp Svarta korset. Något senare fanns fem ambulanser på plats. Motdemonstranterna släppte fram ambulanserna, men stormade fram och skanderade "Mördare, mördare!" när poliser tillsammans med ambulanspersonal flyttade den svårast skadade personen till ambulansen.
Polisens informatör Ewa-Gun Westford är inte nöjd med hur händelserna utvecklade sig.
– Vi poliser ska värna demokratin. När demonstranterna väljer att kasta glasflaskor och slå med påkar mot polisen så vrider man det fel, säger Ewa-Gun Westford.
Det som hände därefter kommer att analyseras mycket noga, säger hon. Men många av motdemonstranterna vid torget hade sin analys klar omgående: det inträffade var i första hand polisens fel.
Sammanlagt var det tio personer som skadades i samband med händelserna.
Av de fem personer som fördes till sjukhus med ambulans hade fyra lindriga skador. En man i 20-årsåldern som först befarades vara allvarligt skadad fick senare på lördagskvällen lämna sjukhuset.
Fem personer tog sig själva till akutmottagningen och bedöms ha lindriga skador.
– Jag är chockad över polisens enorma övervåld, säger Matilda Renkvist från Skåne mot rasism, arrangören bakom motdemonstrationen.
Sammanlagt sex personer greps i samband med demonstrationen. En av de gripna släpptes efter förhör och är inte längre misstänkt för något. Tre greps misstänkta för våld mot tjänsteman, en för våldsamt upplopp och en för brott mot knivlagen.
Vad Svenskarnas parti sade på scenen var det ingen som hörde. Innanför avspärrningarna fanns ingen publik.
Gå till toppen