Malmö

Hur möter kyrkan Svenskarnas parti?

Jonas Persson är församlingsherde i Limhamn.

Bild: Bodil Rolf
– Vi gör det vi som kyrka är bra på, det som är grunden i vår existens. Vi firar mässa i församlingshuset klockan 14 på lördagen, samtidigt som Svenskarnas parti håller sitt möte på Limhamns torg.
Vilka är bjudna?
– Egentligen är alla och ingen särskild bjuden. Vi gör ingen skillnad på människor. Grunden i den kristna människosynen är att vi är en gemensam mänsklighet.
Hur ser du då på nazistbesök?
– Det är ingenting som gläder mig. Det är beklagligt att den typen av åsikter finns. Det gör mig sorgsen om människorna att det finns ideologier som bygger på hat, åtskillnad och våld.
Är Svenska kyrkan med i den stora motdemonstration som planeras?
– Nej, men det är klart att vi deltar i motdemonstrationen via våra medlemmar. Det kan också finnas medlemmar i Svenska kyrkan som är med på Svenskarnas partis möte. Vi utesluter inte människor på grund av åsikter.
På flera håll i landet har Svenska kyrkan ringt i klockorna när Svenskarnas parti möts. Hur gör ni?
– Hade vi haft klockor på församlingshemmet vid torget så skulle vi ha låtit dem ringa. I Limhamns kyrka kommer det att ringas i klockorna klockan 14, men det beror på barndop. Det beror på vindarna om klockringningen hörs till torget.
Kommer människor att kunna ta sig till mässan och nattvarden mellan alla demonstranter?
– Vi har samtalat med polisen och det finns en plan B. Blir det bråk så stänger polisen av Limhamns torg. Då kommer vi istället att mötas i Wesleykyrkan. Mässan sker i samarbete med flera frikyrkosamfund.
Läs alla artiklar om: Nazistprotesten i Limhamn
Gå till toppen