Malmö

Massiv protest inledde nazistmötet

Upp mot tusen motdemonstranter omringade torget i Limhamn.

Poliser från Västra Götaland, Stockholm och Danmark var på plats i Skåne under lördagen för att vara med och övervaka Svenskarnas partis möten i Ystad, Malmö och Helsingborg.
En person greps i Limhamn efter lunch för brott mot maskeringsförbudet.
– Mellan 800 och 1000 personer deltog i demonstrationen, säger Skånepolisens informatör Mays Forstenius.
Svenskarnas parti vill att Sverige ska vara ett "etniskt homogent livsrum" för etniska svenskar. 
Skåne mot rasism arrangerade en stor motdemontration i Malmö. Matilda Renkvist är talesperson och säger att 2 900 personer hade anmält sig via Facebook:
– Vi minns det som hände i våras då medlemmar i Svenskarnas parti försökte mörda våra vänner och kamrater, det är i färskt minne hos många Malmöbor. I stället för att vara rädda kraftsamlar vi och visar att dom inte är välkomna, säger Matilda Renkvist till Sydsvenskan.
Hon syftar på dådet vid Möllevången i Malmö den 8 mars i år, då fyra personer fick kniv- och skallskador efter knivattack där polisen pekade ut nazister som ansvariga.
Skåne mot rasism har sagt att man ska genomföra en blockad på Limhamns torg inför mötet kl 14:
– Med det menar vi att vi ska inta torget med våra kroppar och röster. Målet är att de inte ska kunna hålla mötet.
Ska inte meningsmotståndare få göra sin röst hörd?
– De är inte meningsmotståndare. De är våldsivrare av högsta rang, säger Matilda Renkvist.
Polisen har en stor kommendering på plats i Limhamn, där man begärt fram ett antal stora containrar att använda som skiljevägg mellan Svenskarnas parti och motdemonstranter.

Svenska kyrkan och flera frikyrkoförsamlingar håller en mässa i församlingshemmet vid Limhamns torg, samtidigt som Svenskarnas parti möts.
I Ystad hade cirka 200 motdemonstranter samlats i Ystad på lördagsförmiddagen för att protestera mot nazistiska Svenskarnas parti, uppger Ystads Allehanda.
– I Ystad var det nästa som en skolövning. Mycket lugnt. Nu är vi i Sveriges tredje stad. Här finns en betydligt högre hotbild, sa polisens informatör Ewa-Gun Westford vid 13-tiden.
Läs alla artiklar om: Nazistprotesten i Limhamn
Gå till toppen