Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ute på fältet är hon i sin rätta miljö

För miljöns skull valde Emelie Nilsson att utbilda sig till biolog. I Malmö bevakar hon tillståndet för på stadens fladdermöss, ett sätt att också hålla koll på miljön.

Emelie Nilsson bestämde sig för bli biolog efter att ha suttit på en brygga och sett all algblomning. Nu jobbar hon bland annat med att inventera Malmös bestånd av fladdermöss.Bild: Hussein El-Alawi
Emelie Nilsson är biolog och knuten till ett konsultföretag med bas i Kalmar som bland annat gör artinventeringar. För Emelie Nilssons del innebär det särskilt fokus på fladdermöss för Malmö stads räkning. Att göra miljökonsekvensbeskrivningar, till exempel när vindkraft ska byggas, är ett annat uppdrag.
– Då och då händer att sådana planer stoppas. Jag är för vindkraft, men på rätt ställe, säger Emelie Nilsson.
Hon tar emot i det som i hennes fall passande nog går under namnet Ugglanhuset. Där, inte långt från Dalaplan i Malmö, har hon sitt kontor. Ett par väggar är tapetserade med växter och blommor. Runt halsen hänger en medaljong med en bild på en fladdermus. I hennes dator kan man lyssna på inspelade fladdermusläten vars ljudfrekvens har sänkts för att kunna uppfattas av människan.
– Under en fladdermusinventering spelar man in deras läten för att kunna artbestämma dem.
Det finns drygt tusen olika arter i världen, nitton i Sverige. Den vanligaste arten hos oss är nordfladdermus eller Epseticus nilssoni som den heter på latin, namngiven av en Sven Nilsson – som inte är släkt med Emelie Nilsson – vid Lunds universitet någon gång i början av 1800-talet.
– Vid inventeringen förra sommaren hittades en hotad fladdermusart, Sydpipistrell (Pipistrellus pipistrellus), i en rivningsaktuell byggnad i Klagshamn.
Uppvuxen på landet i Småland hade Emelie Nilsson nära kontakt med både miljö och natur. Husdjuren var många.
– Min mamma är intresserad av miljö och ekologisk odling. Hon odlade mycket själv för att hon inte ville att vi barn skulle få i oss en massa kemikalier. Pappa ägnade sig åt skogsbruk och jakt. Som åttaåring startade jag en djurklubb för mina vänner och byggde ett sällskapsspel som gick ut på att få till det finaste naturreservatet.
Med åren växte oron över tillståndet för miljön. Emelie Nilsson började tidigt se värdet i att bevara hotade arter, inte minst fladdermusen. Hon minns exakt när hon bestämde sig för att läsa biologi.
– Jag satt på en brygga i Kalmar och såg all algblomning i vattnet. Om fler visste hur illa det är ställt med miljön skulle fler bry sig. Men jag tror att det är en psykologisk mekanism hos människan att skjuta obehagliga saker ifrån sig.
Emelie Nilsson är en så kallad grön biolog, en som är ute på fältet, till skillnad från de vita som jobbar i laboratorievärlden.
På uppdrag av bland annat Malmö stad inventerar hon förekomsten inte bara av fladdermöss utan av en rad olika djur.
– Det är en indikator på tillståndet för miljön. Allt mer mark utnyttjas av människan, allt mindre blir kvar för det vilda. Fladdermöss väcker ofta starka reaktioner. Jag har alltid känt lite extra för varelser som är hotade och som ingen tycker om. Jag ser det som att vi har ett ansvar för att bevara så många arter som möjligt.
Så förklarar Emelie Nilsson sitt fokus på just fladdermöss, djur som hon menar är viktiga i sin egen rätt.
– De är fascinerande och kan bli upp till tjugo år gamla vilket är ovanligt för däggdjur i den storleken. De flesta arter i Sverige föder bara en unge per år vilket gör arten särskilt utsatt. Tidigare har man trott att de skulle vara släkt med människan.
Emelie Nilssons fritid präglas också den av arbete för miljön. Hon är vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Malmö och står på valbar plats för Miljöpartiet i stan.
– Men jag driver inte någon personvalskampanj.
Sedan snart tio år är Emelie Nilsson matte till hittekatten Jasmin.
– Katter är självständiga och mysiga. Till skillnad från andra husdjur sökte katten sig självmant till människan för att den insåg en möjlig nytta.

Emelie Nilsson

Bor: I Malmö och i ett småländskt torp.
Familj: Ja.
Gör: Biolog, inventerar bland annat fladdermöss på uppdrag av Malmö stad. Gör miljökonsekvensanalyser.
Aktuell: Fyller 30 år den 27 augusti.
Firar: Med ett minislåttergille i den vildvuxna trädgården på torpet.
Fritid: Vänner, besöker gärna kulturevenemang. Engagerad i Naturskyddsföreningen och i Miljöpartiet. Sitter i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Fladdermusguidning sommartid.
Favoritämne i skolan: Matte.
Gå till toppen