Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Vittne i Limhamn: ”Vi kastade oss mot sidan, men man hann inte undan”

Polisen menar att de som blev skadade hade vägrat att flytta på sig.

Bild: Drago Prvulovic
Enligt polisens informatör Ewa-Gun Westford urartade motdemonstrationen på Limhamns torg till ett våldsamt upplopp när talaren från Svenskarna parti anlände till platsen.
– Det blev väldigt våldsamt och stimmigt, folk började kasta föremål och utföra våldshandlingar, de störde på ett sätt som var helt oacceptabelt, med smällare och bengaliska eldar.
Rytteriet användes då först för att fösa bort våldsverkare som stod vid kravallstaketet mittemot scenen. De tog sig då till Linnégatan, där polisen fortsatte att använda rytteriet för att skingra gruppen.
Med tanke på att många skadades, var det rätt beslut att använda rytteriet på detta sätt?
– Vi har diskuterat metoderna mycket i efterhand. Det ingår i det polistaktiska arbetet at vi har olika metoder att flytta på folkmassor. I detta fall hade vi gjort flera sådana här framryckningar när detta hände. Då stod där personer som inte flyttade på sig. Ett hästekipage väger mycket och tar lite tid att stoppa.
Har inte den ridande polisen ansvar att kunna stanna i tid?
– Vi ska titta på ansvarsfrågan. Det är klart att vi inte kan vara nöjda med insatsen när det blir personskador. Det är viktigt att de skadade tas om hand på bästa sätt, och vi måste utreda hur detta kunde hända.
Lena Petersson som var med bland motdemonstranterna på Linnégatan känner inte igen Ewa-Gun Westfords beskrivning av händelserna. Hennes röst darrar fortfarande, flera timmar senare.
– Vi gjorde inget, vi bara stod och skrek. Vi kastade oss mot sidan, men man hann inte undan. Enda anledningen till att jag såg dem var att jag kollade åt det hållet.
Där fanns också de som kastade föremål, jag såg det.
– Ja, absolut. Men inte jag. Jag var inte ens svartklädd eller något. Och man måste kunna hantera det på något annat sätt som polis, inte att man låter hästar galoppera rakt in i en folkmassa. Det är helt oacceptabelt.
Enligt polisen vägrade folk att flytta på sig, stämmer inte det?
– Nej, det är inte sant. Jag satt där i nästan en timme och höll den här skadade 20-åriga killen i handen tills ambulansen kom. Det var fruktansvärt, han var söndermosad. Han hade inte ens hunnit uppfatta vad som hände, han ville att jag skulle berätta det för ambulanspersonalen.
Lena Petersson säger att hon deltagit i många demonstrationer, men aldrig varit med om att polisen agerat så aggressivt.
– Det här var något helt annat. När den här killen hade skadats ville vi lyfta undan honom. Då red de tillbaka, och polisen skrek och slog. Det var en av de mest obehagliga situationer i hela mitt liv, det var helt fruktansvärt.
Läs alla artiklar om: Nazistprotesten i Limhamn
Gå till toppen