Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Domänkapare köper ditt namn och säljer det dyrt

Hundratals offentliga personers namn har registrerats som webbadresser av domänskojare, som sedan säljer tillbaka adresserna för tusentals kronor.

Personer erbjuds köpa tillbaka personliga domännamn efter att de registrerats av en firma i Tallin.Bild: Henrik Montgomery/TT
I början av året upptäckte Stiftelsen för internetinfrastruktur (SE) att många namn registrerades som.se-adresser av andra än personerna själva. Personerna kontaktades sedan och erbjöds köpa domänen för 300 euro.
Stiftelsen SE har tidigare varnat för att domänskojare håller koll på nyregistrerade bolag och snabbt köper upp företagsnamnen som.se-adresser, men att systematiskt köpa upp stora mängder privatpersoners namn verkar vara en ny företeelse.
– Vi kan väl tycka allihop att det är smutsigt och närmast att likna vid utpressning. Men det är den realitet och de lagar och regler som gäller, säger Peter Forsman, domänexpert på SE.
Det är först till kvarn som gäller för registrering av domännamn. Men det går att i efterhand få rätten till en adress prövad. Problemet är att det kostar minst 4 000 kronor, även om 2 000 betalas tillbaka om man får rätt.
Gå till toppen