Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

FP lanserar program för förbättrad integration

Faddrar för nyanlända, fler aktiviteter för unga på loven och möjlighet att få socialbidrag under tiden man startar företag. Det är några av idéerna som Folkpartiet lanserar i ett program för att förbättra integrationen.

– De senaste dagarna har det diskuterats mycket kring mottagandet och hur många som ska tas emot. Mottagandet är jätteviktigt, men det är minst lika viktigt vad som händer när man väl har kommit till Lund, säger Philip Sandberg, förstanamn på FP:s valsedel i Lund.
Folkpartiet har därför lanserat ett program med åtta punkter som är tänkt att förbättra integrationen.
Partiet vill bland annat underlätta för nyanlända att starta egna företag. Ett förslag är att inrätta en inkubator på Ideon för nyanlända entreprenörer.
– Kommer man helt ny och ska navigera i myndighetsträsket kan det bli otroligt tungrott. Det här kan vara ett sätt att få en ökad förståelse för hur de olika myndigheterna funkar. Samtidigt är man i en miljö där man kan länkas samman med personer som kan vara rådgivare och som man får nätverk av, säger Philip Sandberg.
FP föreslår också att det ska vara möjligt att få ett stöd motsvarande socialbidrag när man startar ett företag. Det ska inte bara vara utrikes födda som kan få stödet, men Philip Sandberg menar att många som varit entreprenörer i sitt hemland kan behöva just detta för att kunna dra igång liknande verksamhet i Lund.
– Vi ser personer som kommer nya till Lund med jättegoda idéer som de brinner för att testa. Men de får då höra: om du registrerar ett företag blir det inget ekonomiskt bistånd från dag ett. Och ingen kan leva på sitt företag från dag ett. Här måste vi hitta en smidigare lösning så att man kan prova sin idé utan att direkt stå utan försörjning. Då tror vi att det här kan vara en intressant modell att titta på.
En annan punkt i FP:s program handlar om att se till att det finns aktiviteter under hela sommarlovet för barn och unga som annars går sysslolösa. Så har man jobbat under några år på Norra Fäladen, där en grupp unga orsakade problem under sommarlovet och Philip Sandberg tog initiativ till att försöka hitta en lösning.
– Det visade sig att barnen hade mycket aktiviteter under en eller två veckor av sommarlovet och under resten av lovet hände ingenting. Alla hade lagt sina verksamheter samtidigt. Då började vi, kommunen i samverkan med föreningslivet, att jobba med att sprida ut aktiviteterna och även erbjuda nya aktiviteter enligt ett schema, säger Philip Sandberg.
Förändringen blev framgångsrik och nu vill FP utöka arbetssättet till Klostergården och Linero.
– Man har upplevt att det är områden där det finns ungdomar som inte har så mycket aktiviteter på sommaren. Så fler aktiviteter för barn och ungdomar har varit efterfrågat där, säger Philip Sandberg.

De andra punkterna i FP:s integrationsprogram

Inrätta ett fadderssystem för nyanlända.
Ökad flexibilitet på sfi (svenska för invandrare).
Läxhjälp och sommarskola ska erbjudas samtliga elever.
Lund ska bli fristad för förföljda författare.
Etablera ett Föreningarnas hus för föreningar som arbetar med sociala frågor, till exempel Rädda Barnen, Röda Korset, IM och Tamam.
Gå till toppen