Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Humorpop bland lego och gräsklippare

Bland alla talande komiker på Lunds humorfestival nästa vecka har ett popband smugit sig in.
Men lugn, även det här gänget har humorn som ledstjärna.

De kallar sig Verklighetens folk. De spelar villapop. Och deras sånger skildrar en på många sätt hård och slitsam tillvaro – den medelålders medelklassmannens, med villa, Volvo och vinprovning.
– Villapop är en blandning av lifestyle och musik, förklarar Henrik Widegren, sångare, gitarrist och låtskrivare. Det fanns ingen musik som passade in på våra liv. Jag älskar Håkan Hellström, men han sjunger ju inte om mitt liv.
– Ganska få sjunger om fyrtioåringars liv, fyller keyboardisten Anders Dellson i. Och det är bara detta vi kan skriva om ifall vi ska vara trovärdiga.
Lundabandet fick inspirationen till den egna etiketten ”villapop” från Bo Kaspers kommentar att den gruppen spelar bostadsrättsmuzak. Verklighetens folk sjunger till exempel om att vilja likna en rad manliga hjältar, med deras negativa sidor bortrensade.
Låtar kan också handla om lyckan på en återvinningscentral, att en man inte är en man förrän han byggt sitt eget trädäck och modet att leva farligt – knapersteka fläsk, blanda vittvätt med kulörtvätt i maskinen och gå barfota över ett legotäckt golv i ett kolmörkt rum.
Hos Verklighetens folk är ”pop” ett vitt begrepp som kan täcka in country, ska och visa.
– Musikaliskt spretar vi jättemycket, det är teman och texterna som håller samman det hela, säger Henrik Widegren. Vi har just släppt en ny singel, ”Har du?”, som är villametal.
– Det är så hårt vi vågar spela, understryker Anders Dellson.
Gruppen bildades av fyra vänner och bekanta som hade spelat ihop tidigare i olika konstellationer. Målet var från start att ägna sig åt just den här sortens musik och texter.
Sedan premiärspelningen på kulturhuset Tolvan i Torna Hällestad för snart tre år sedan har Verklighetens folk vunnit en stadig publik. Spelningarna brukar bli fullsatta och karriärtoppen hittills är spelningen på Lundakarnevalens stora scen i våras. På bandets Facebooksida brukar lyssnarna önska låtar inför konserter, andra tipsar om nya ämnen att skriva om.
– Folk känner sig träffade, de kan identifiera sig med det vi sjunger om, säger Anders Dellson.
– Det är viktigt att texterna är allmängiltiga och att folk förstår dem, förklarar Henrik Widegren, som skriver merparten av låtarna och säger sig få uppslag på löpande band. Jag gillar själv konkreta och direkta låttexter.
Men, som Anders Dellson påpekar, bakom all humor finns tragedi eller åtminstone ett allvar.
– Jag tror att alla människor som bildar familj och skaffar barn går in i ett tillstånd av chock under tio år, av en massa anledningar. Man kommer snart inte längre att vara den man trodde att man var dessförinnan. Kanske har man har rest världen runt, dykt i oceaner och klättrat i berg, men nu reduceras man till en som passar upp och klipper gräs. Och jag är förvånad över att detta inte har uttryckts på fler sätt i kulturen.
– Detta är terapi för vår villaångest, tillägger Henrik Widegren.
Och så slår de två fast, med glimten där den ska vara, att bandet ibland sjunger om saker som medlemmarna aldrig skulle prata med sina fruar om.
Till fredagens Mejerietkonsert, döpt till ”Rot, pop och kärlek”, utlovar gruppen fem nya låtar som inte spelats inför publik ännu.
– Det ska bland annat handla om curling av barn, löpning och rotavdrag.

Verklighetens folk

Bor i: tre villor och ett kedjehus.
Uppvärmning: luft/luft-värmepump, fjärrvärme, direktverkande el & luftvärmepump samt elpanna.
Gräsklippare: eldriven med sladd, robotgräsklippare, batteridriven samt bensindriven.
Favorit bland återvinningscentraler: Gunnesbo, Gastelyckan, Gunnesbo och Gastelyckan samt Bunkeflo.
Aktuellt: spelar på Humorfestivalen på fredag 22.30 på Mejeriet; Henrik Widegren solo i AF:s konsertsal på lördag 17.15.
Gå till toppen