Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

”Jag fick ett batongslag i huvudet av en polis”

Lundabon Rode Grönkvist, 20 år, fördes från Limhamns torg till akuten.
– Jag fick ett batongslag i huvudet av en polis. En ickevåldsdemonstration slogs ner av beriden polis, säger han.

Rode Grönkvist kom till Limhamns torg i lördags, tillsammans med vänner från Ung Vänster. Han deltog i det han kallar en "antifascistisk picknick" på torget.
– När Svenskarnas parti kom skrek vi högljutt. Jag såg någon som kastade en tom petflaska och en tom konservburk. Men jag såg inga gatstenar eller ammoniakballonger, säger han.
Rode Grönkvist upplever att situationen var lugn, fram till det att polis red in i demonstranterna.
– Plötsligt skriker folk "hästar! undan!". Man ser tusenkilosbjässar som galopperar i raka led. Det kändes inte som Sverige.
Plötsligt såg Rode Grönkvist meddemonstranter bli slagna av poliser med batong.
– Jag fick ett slag, ovanför hårfästet. Jag såg inte polisen som gjorde det och jag började blöda våldsamt, säger han.
– Jag segnade ner på marken och blev uppdragen av demonstranter i ledet bakom. Adrenalinet gjorde att jag inte kände så mycket smärta. Jag insåg bara att jag blödde och måste därifrån.
Med hjälp av demonstranternas eget sjukvårdsteam, "svarta korset", fördes Rode Grönkvist till en gränd dit flera skadade förts.
När ambulanser kom, prioriterades sådana som blivit trampade av hästar. Rode Grönkvist tog, på ambulanspersonalens uppmaning, taxi med andra skadade till akuten vid Skånes Universitetssjukhus.
– Jag blev inte sydd, utan häftad med tolv klamrar på huvudet. Och jag fick smärtstillande, säger han.
Hur påverkar det här dig inför kommande demonstrationer?
– Det är svårt för mig som antirasist att känna att polisen var där lika mycket för mig som för att skydda nazisterna. Jag hoppas polisen själv kommer fram till att den här typen av metoder är ovärdiga en demokrati, säger Rode Grönkvist.
>> Läs alla Sydsvenskans artiklar om nazistprotesterna i går här <<
Gå till toppen