Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sju vittnen om händelserna i Limhamn

Vi har pratat med några av dem som var där.

Arvin Khoshnood, 30, Malmö:
”Det var en demonstration mot rasism och då tänkte jag att det berör mig, att jag ska vara med. Men jag blev väldigt ledsen när ett tiotal maskerade personer omvandlade demonstrationen till kaos och våld. Det gynnar bara rasisterna. Jag såg flera demonstranter som stod i vägen för ambulanserna. Och jag blev jättearg när jag hörde folk skrika 'Hela Malmö hatar polisen'. Det gör inte jag. Polisen gör sitt bästa och är också människor, inte robotar.”
Rode Grönkvist, 20, Malmö (läs en längre intervju här):
”Plötsligt skriker folk 'hästar! undan!'. Man ser tusenkilosbjässar som galopperar i raka led. Det kändes inte som Sverige. Jag fick ett slag, ovanför hårfästet. Jag såg inte polisen som gjorde det och jag började blöda våldsamt. Jag segnade ner på marken och blev uppdragen av demonstranter i ledet bakom.”
Maja, 17, Malmö:
”Jag trodde aldrig att polisen skulle handla så omotiverat våldsamt. Jag tycker inte det är rätt att kasta grejer mot polisen, men tycker att polisen ska kunna hantera sånt mycket bättre. Det känns ganska sjukt att de straffar folk så kollektivt. De piskade folk i ansiktet som inte flyttade sig tillräckligt snabbt, men det var inte så lätt att hinna backa när det var så trångt. Även om man är svartklädd, maskerad och kastar saker är det en orimlig värdering att rida över personen.”
Malin Olsson, 47, Malmö:
”Polisen höll sig länge väldigt lugn. Beundransvärt. Jag vet inte om polisen använde övervåld, men såg inget sådant. Tvärtom såg jag dem föra dialog. Det finns en kategori demonstranter som tycker att kriget mot polisen överskuggar allt. De minskar möjligheterna att driva antirasistiska frågor. Vi andra som väljer att vara med i demonstrationer för tolerans och mot rasism måste börja säga ifrån.”
Sebastian, 18:
”Jag är väldigt skakad. Det var en hätsk och tung stämning, fast folk var inte så våldsamma. Men polisen red in med hästar i folksamlingen. Jag såg hur de piskade en kvinna i ansiktet och en annan bekant blev piskad i ryggen. Polisen var hetsig och hotfull och hästarna verkade må väldigt dåligt. Jag tror definitivt att det här gör att många inte vågar demonstrera mot nazister i framtiden.”
Lars, 54, Malmö:
”Jag brukar aldrig gå på demonstrationer, men var där för att min 22-åriga son var med. Det här var väldigt starka upplevelser. Jag såg sådant hat hos polisen när de piskade med ridpiskor och medvetet red över 18-19-åringar. Jag hörde ingen polis med megafon, ingen som försökte prata. De red bara in i folkmassan, fram och tillbaka. Folk hade ingenstans att ta vägen. Visst fanns det enstaka störiga element bland demonstranterna, som kastade knallskott, men de flesta var bara politiskt intresserade ungdomar som vill något gott. Att ungdomar som engagerar sig mot nazism och rasism ska bli behandlade med så oproportionerligt våld gör mig väldigt ledsen.”
Torben Waldorff, 51, Limhamn:
”Jag brukar aldrig demonstrera och upplevde polisen som överraskande våldsamma, de hade en oproportionerlig strategi. Jag fattar inte att de vågar ta sådana risker. Kanske var de nervösa och rädda, eller har helt enkelt inte kompetens för sådant här. Jag bekymrar mig för vad unga människor tänker när de ser polisen agera så här. Polisen skapar sig fiender, och det kan inte demokratin tjäna på.”
>> Läs alla artiklar om lördagens händelser i Limhamn här. <<
Gå till toppen