Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Barn skapade ett eget museum

En 11-årig museidirektör har handplockat jämnåriga som ska driva kafé och agera konstguider. Lilith Performance har snart premiär för en annorlunda utställning.

Man skulle kunna tro att det är vilken konstutställning som helst: ljusa väggar med tavlor på, högt i tak och en akustik som gör att viskningar hörs mycket högre än vad avsändaren tänkt sig från början.
Men det är skratt och prat som studsar mellan betongväggarna i studion på Bragegatan i Malmö, och inte viskningar, inte långsamma steg som dröjer sig kvar.
– Hej! Vem är du? Vad heter du? Vad gör du här?
Det gick inte alls att smyga in och smälta in i bakgrunden.
11-årige museidirektören Lo Petterson Lundgren har noga valt ut åtta barn bland trettio sökande. Sydsvenskan är där när de ska träffas och repetera för allra första gången.
Fyra stycken lär sig baka kladdkaka i kafédelen, fyra går runt och ”tar in” konsten. Alla får varsitt anteckningsblock av museidirektören.
– Titta på varje tavla och lyssna om någon av tavlorna pratar med just er. Skriv ner era tankar, instruerar Elin Lundgren, som är förälder till Lo, och konstnärlig ledare på Lilith Performance.
Sixten Larsson, vänder sig till mig med block och penna i högsta hugg, och säger med ett lurigt leende:
– Jag skriver ner allt vad du säger, bara så du vet.
Lo Pettersson Lundgren, som har jobbat med utställningen sedan i våras, tycker inte att det känns jobbigt att släppa in andra.
– Jag kan säga att det är ett nöje att lära känna de andra barnen och slippa ha all den här konsten för mig själv, förklarar han.
I ett hörn sitter Laura Lima på en stol. Hon är tongivande konstnär i Brasilien och internationellt prisbelönad inom visuell konst.
– Jag kunde inte ha gjort det bättre själv, Lo är fantastisk, han fortsätter att förvåna och överraska mig, säger hon.
I övrigt säger hon inte så mycket. Betraktar mest från avstånd.
Hon är känd för att låta andra genomföra hennes idéer. För ”The Abstraction” har Laura Lima bara haft ett krav: konsten skulle vara abstrakt.
– Jag är ganska van vid abstrakt konst om man säger så, jag har känt till det sedan jag var ungefär sju år, förklarar Lo Petterson Lundgren och fortsätter:
– Konstnären målar till exempel inte en katt eller ett träd. Jag tror att konstnären målar av sina känslor. Färgglada och ljusa färger kan till exempel vara glada känslor, och mörka kan vara ledsna, säger han.
Han har jobbat hårt sedan han fick uppgiften.
– Det har varit kul men också lite jobbigt, för vissa dagar vill man ju bara slappa, säger han.
Bara en gång har han ställt in ett Skype-möte. Det var varmt och han ville åka till stranden.
Konsten som Lo Petterson Lundgren ställer ut är utlånad av konstmuseerna i Malmö och Ystad. Han har delat in verken i kategorier och döpt väggarna till ”Geometriska figurer och synvillor”, ”Den blå väggen”, ”Den röda väggen”, ”Övrigt” och ”Bertil och Birgitta”-väggen.
– Dels liknade deras verk varandra, dels passade deras namn väldigt bra ihop, säger Lo Petterson Lundgren, om varför Bertil Herlow Svensson (1929–2012) och Birgitta Westberg (1941–) delar vägg.
Ett av Bertil Herlow Svenssons verk är Lo Petterson Lundgrens absoluta favorit.
– Den är svår att tolka för den är i metall. Om jag tänker på färgerna skulle jag säga att den är ledsen men när jag tänker på Bertil skulle jag nog ändå tro att han var ganska glad, säger Lo Petterson Lundgren.
När utställningen öppnar på torsdag kommer det förutom guidade konstturer att vankas kladdkaka, salta pinnar och äppelmust. Det har museidirektören själv bestämt.

Premiär på torsdag

The Abstraction är ett levande konstverk eller en performance-installation som sätts upp i Lilith Performance Studio på Bragegatan i Malmö. Det är initierat av den brasilianska konstnären Laura Lima, som är känd för att inte själv medverka i sina konstprojekt. I det här fallet har hon bett 11-årige Lo Pettersson Lundgren att sätta ihop en utställning av abstrakt konst tillsammans med andra barn. ”The Abstraction” har premiäröppning på torsdag klockan 17 och har öppet under tre helger till och med den 14 september.
Gå till toppen