Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det är som att köra 190 på en väg med slicks”

Vem är egentligen bäst på att segla – distansseglaren som seglat jorden runt, den olympiska mästaren eller den mest meriterade i matchracing?
Just nu pågår M32 Cup i Västra hamnen – där kanske man får svar på frågan.

Vacker vy. På sundet utanför Malmö är det nu M32 CUP i segling. De bästa skepparna med olika bakgrund deltar – de olympiska klasserna, matchracing och storbåtssegling runt jorden. Just nu leder Mattias Rahm.
Så fort katamaranen lämnar den lilla motorbåten som tagit den ut från Dockan i Västra hamnen är det fullt ös. Team Klas ”Klabbe” Nylöf ligger sist i cupen efter lite segelproblem och annat strul, men nu ska här seglas.
– Men nu är det inget att skylla på, nu är det bara att köra, säger Klabbe Nylöf.
Han har vunnit Volvo Ocean Race och seglat runt jorden flera gånger. Det här är något annat.
– Det är väldigt mycket mer tillgängligt, välpaketerat. Och på en jäkligt hög sportslig nivå.
De kör så mycket vinden tillåter, allt är hela tiden på gränsen för vad båtarna klarar av och det är det som är tjusningen – utmaningen. Minsta misstag kostar massvis och de snäva manövrarna är inte lätta ens för de skickligaste seglarna i Sverige.
Sydsvenskan får följa med på utkörningen innan tävlingen blåses igång. Alla fyra i teamet sköter sina uppgifter och det är saker att göra hela tiden.
– Skönt att sträcka ut ryggen, jag har haft ont i den sedan igår, säger Tom Gross när han sätter sig ute på vingen utanför den ena pontonen.
Plötsligt är vattenytan en bra bit nedanför oss och vi flyger fram på bara en ponton i en hastighet av sexton knop. Mellan de båda pontonerna är det bara ett nät och vågorna slår upp underifrån och framifrån.
Spindeln i nätet, han som kallas för floater, är Jonatan Ameln. 24-åringens uppgift är att hjälpa den som behöver hjälp av de andra tre. Han kastar sig fram och tillbaka och gör en bakåtkullerbytta för att fatta en tamp på andra sidan.
Smidig?
– Haha, ja. Men jag har inte balans hälften av gångerna kan jag ärligt säga, säger han.
Inte så konstigt på en båt som bara väger lite mer än hela besättningen.
M32 Cup är den första satsningen på professionell segling som gjorts i Sverige, ett sätt att hålla kvar duktiga seglare i Sverige.
– Det är som seglingens formel 1, de snabbaste båtarna och de snabbaste förarna, säger Mattias Rahm, som leder hela cupen efter två deltävlingar och har bakgrund från matchracing.
– Det är fantastiska förhållanden här, vi fick en bra start. Men det är ju som att köra 190 på en väg med slicks (racingdäck), det är hela tiden på gränsen att man ligger kvar på banan.
I cupen har man försökt samla de bästa skepparna från olika bakgrund; de olympiska klasserna, matchracing och storbåtssegling runt jorden.
– Segling har så många klasser och man har alltid undrat vem det är som är bäst. Nu vet alla svenska seglare att det är här det gäller, säger Mattias Rahm.
Än så länge seglingens formel 1-etta.

M32 Cup

Vad: En professionell seglingsserie i supersnabba M32 katamaraner. hastigheter på över 20 knop och snäva manövrar nära land på en bana. Tävlingarna går centralt i större städer i Skandinavien (Göteborg, Oslo, Malmö, Köpenhamn och Stockholm), samt en årlig Gold Cup i Miami.
Var: I Västra hamnen. I två dagar har tävlingen körts utanför Sundspromenaden, idag och imorgon fortsätter den vid Krankajen. Tävlingen är en del av Malmö Sail Week.
Båtarna: Katamaranerna är helt gjorda i kolfiber vilket gör att de endast väger 500 kg. De byggs i Sverige.
Historia: Cupen startades 2013 i ett försök att få svar på frågan om vem som är den bästa seglaren samt göra segling mer publikvänligt.
Deltagande lag: Fredrik Lööf, OS-guldmedaljör från London 2012, Hans Wallén, OS-silvermedaljör i Atlanta 1996 och världsmästare i nio olika klasser, Mattias Rahm, Americas Cup-taktiker och vinnare av Match Cup Sweden samt Martin Krite och ”Klabbe” Nylöf, bägge vinnare av Volvo Ocean Race.
Gå till toppen