Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Myrinvasion plågar boende i Rosengård

Faraomyror plågar boende i MKB-lägenheter i Rosengård.
Ett låghus på Bennets väg har haft problem under hela året.
En hyresgäst på Hårds väg har sett bekymret öka i sommar.

Bild: Arkivfoto: Lennart Falk, Anticimex
MKB har anlitat skadedjursbekämparen Nomor för att få bukt med myrorna.
– De har gjort två stora saneringar av låghusen. I två av trapporna är det fortfarande problem. Det är tydligen väldigt segt att bli av med faraomyror, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.
Margaretha Söderström beskriver förekomsten av faraomyror som att de ”kommer och går i perioder”. MKB:s hyresgäster brukar få tipset att absolut inte lämna mat framme och att skölja av disken noga så att det inte finns matrester kvar om man väntar med att diska.
Företaget som bekämpar myrorna sätter ut fällor som räcker i fjorton dagar och har därefter kontakt med hyresgästerna och rapporterar om utfallet till MKB.
– Inga skadedjur är trevliga att ha i sin lägenhet. Den som upptäcker skadedjur är skyldig att rapportera det. Jag hoppas de får bukt med problemet och att faraomyrorna försvinner, säger Margaretha Söderström.
Ett mejl från en privatperson har uppmärksammat Malmö stads miljöförvaltning på läget och beskriver hur flera MKB-lägenheter ”invaderats” av faraomyror. En granne till mejlskrivaren kunde ”sopa myrorna med sopkvast” och valde att flytta när det inte hjälpte med sanering.
”Jag är orolig över situationen då detta sprids i hela området. Finns det något ni kan göra?”, frågar privatpersonen miljöförvaltningen.
Mattias Rosenlöf miljöinspektör på bostadsgruppen säger så här om hur miljöförvaltningen agerar när faraomyror upptäcks:
– Det vi gör är att kontakta fastighetsägaren. De har ansvaret att göra en sanering så att man får bort problemet. Vi kan göra föreläggande, så att man vidtar tillräckliga åtgärder. Vi brukar använda viten, annars är förelägganden ganska tandlösa.
Enligt Mattias Rosenlöf är det inte vanligt med faraomyror i Malmö. Vägglöss och råttor är betydligt större skadedjursbekymmer.
Senast miljöförvaltningen hanterade problem med faraomyror var i fjol, då fastighetsbolaget Willhem hade bekymmer i fastigheter på Kantatgatan. Fyra saneringar utlovades i år, varav tre under det första halvåret. Hyresgäster uppmanades att kontakta miljöförvaltningen om det inte hade effekt.
– Ingen har hört av sig, så vi antar att problemen är lösta, säger Mattias Rosenlöf.

Gillar sött

Faraomyran är ursprungligen en tropisk art, som har det bäst när temperaturen ligger mellan 27 och 30 grader. Den är allätare, men särskilt förtjust i sötsaker och protein.
Faraomyran är bärnstensgul och kan inte flyga.
Tiden från utveckling från ägg till färdig myra är mellan fem och sju veckor.
Myrorna är små; arbetare och hannar blir bara mellan 2 och 3 millimeter långa.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet
Gå till toppen