Sverige

Polisen: Vi sökte dialog i flera dagar

Polisen sökte dialog med demonstranterna flera dagar i förväg. Och man hjälpte visst till att bära undan sårade. Det säger kommenderingschefen Håkan Jarborg Eriksson.
– Vårt yttersta mål är folks liv och hälsa. Så jag kan så klart inte vara nöjd.

Demonstration mot polisvåld. Omkring hundrafemtio personer samlades på söndagskvällen på Möllevångstorget för att demonstrera mot polisvåld.Bild: Kalle Kniivilä
Hästar som rider ner folk. Polismän som piskar demonstranter i ansiktet. Patruller som struntar i sårade människor på gatan. Så lyder anklagelserna mot polisen – som anmält sig själva.
– Så gör vi alltid när någon skadas vid polisingripande. Men även flera privatpersoner har anmält oss, säger Håkan Jarborg Eriksson, som ansvarade för poliskommenderingen.
Enligt Håkan Jarborg Eriksson sökte polisen flera dagar innan manifestationen kontakt med demonstranterna, bland annat via inlägg på de Facebooksidor som manade till uppslutning.
– Men ingen ville tala med oss. Till sist, på lördagen, fick vi svar av en person som berättade hur demonstrationståget skulle röra sig. Den dialogen fortsatte fram tills våldsamheterna bröt ut. Då stannade all dialog, ingen ville tala med polisen. Man skrek på oss.
Håkan Jarborg Eriksson menar att polisen vid Limhamns torg möttes av ammoniakballonger, pyroteknik, flaskor, käppar och stenkastning. Därför valde man att gå in med rytteriet genom så kallad splittring.
Varnade ni innan hästarna galopperade in i folksamlingen?
– Jag känner inte till det exakt. Men vi hade tidigare gått ut och varnat för att polisen skulle agera vid våldsamheter, och att människor skulle lämna folksamlingen om det blev våldsamt.
– Och även om man inte själv är våldsam, men står i en sådan folksamling, kan man göra sig skyldig till våldsamt upplopp. Man kan inte klara sig undan med att bara säga att det är personen sidan om som är våldsam. Trettio meter bort, uppe på torget, stod hela tiden en grupp människor som förde oväsen men inte var våldsamma. Vi lät dem stå där. Var och en medborgare har sin egen skyldighet att välja om man ska dra sig undan på säkert avstånd eller riskera att bli skadad av våldsamma demonstranter och föremål för polisens ingripande.
Fredrik Brokopp är huvudskyddsombud för polisen i Skåne. Han beskriver lördagens situation på Limhamns torg som mycket ansträngd.
– Men när vi summerade på kvällen var ingen av kollegorna allvarligt skadad. Och det är jag tacksam för ur ett arbetsmiljöperspektiv, säger han.
Han säger att det inte finns något mål eller syfte med att någon ska komma till skada.
– Men anledningen till man gör insatsen vid Linnégatan är att trycket mot den vanliga personalen både innanför och utanför kravallstaketet blev för stort. Därför gör man bedömningen att hästarna ska användas. Det är mycket olyckligt att någon kommer till skada. Men hade man inte gjort på det sättet hade skadorna funnits på min personal istället, säger Fredrik Brokopp.
Fredrik Brokopp menar att kritiken mot att polisen använt övervåld är svår att bemöta.
– Dels är det alltid en fråga om hur man upplever saker och ting. Dels uppstår det en konflikt redan i och med att en del anser att polisen försvarar Svenskarnas parti. Personligen hade jag gärna varit där och demonstrerat. Svenskarnas partis värderingar ligger så långt från mina egna som man komma. Men vi är styrda av en myndighet som beviljat demonstrationstillstånd och det ska vi förhålla oss till, säger Fredrik Brokopp.
Kommenderingschef Håkan Jarborg Eriksson förnekar att polisen skulle ha låtit bli att hjälpa sårade.
– Vi har filmmaterial där polispersonal bär iväg åtminstone två, tre sårade.
Totalt nio personer frihetsberövades för allt från brott mot maskeringsförbud, brott mot knivlagen och våld mot tjänsteman. Två satt fortfarande anhållna igår eftermiddag.
Gå till toppen