Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vargjakt tillåts efter nytt angrepp i Skåne

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, får klartecken att skjuta en varg i Skåne.

I fredags dödades två får i Markaryd i en misstänkt vargangrepp. Länsstyrelsen ska också ha fått flera oberoende rapporter om att vargen synts i området kring Vittsjö. Därför ändrar Länsstyrelsen sitt tidigare beslut och tillåter nu skyddsjakt i norra Skåne fram till den 7 september.
– Det är med ganska stor sannolikhet samma varg som ligger bakom tre angrepp på ganska kort tid. Då tillåter vi skyddsjakt som en kortsiktig åtgärd, en ”branduttryckning”, säger Annelie Johansson, chef för Länsstyrelsen Skånes miljöavdelning.
– Men långsiktigt krävs det att fårrägarna stängslar in sina djur, det är den enda lösningen. Och det finns statligt stöd att söka för rovdjursstängsel, tillägger hon.
Annelie Johansson jämför läget i Skåne med vargrikare delar av Sverige.
– Jag jobbade i Bergslagen för 10-15 år sedan, då var situationen och debatten densamma som i Skåne nu. I dag är varg vanligt däruppe och stängslen är uppe.
Skyddsjakten kommer att inledas så snart som möjligt och pågår till den 7 september, om inte vargen skjuts.
– Det är långt ifrån säkert att jakten lyckas. Vargar är otroligt smarta och skickliga djur, så att jaga dem är inte som att gå ut och sätta sig på ett pass direkt. En varg vandrar väldigt långt på ett dygn så den kan lika gärna vara i Kronoberg eller i Halland som i Skåne nu, säger Annelie Johansson.
Henrik Barnekow har utsetts till skyddsjaktsledare.
– Han lämnar in namn och personnummer på alla som har tillåttelse att jaga vargen. För alla andra är det fortfarande ett riktigt allvarligt jaktbrott att skjuta varg i Sverige. 
Gå till toppen