Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Analys: Hollandes klasskompisar får mer makt

Frankrikes regering stöps om efter en djup kris. Nu ska det bli rättning i ledet och mer plats ges åt presidentens tidigare klasskompisar.

Den sittande finans- och budgetministern Michel Sapin uppgavs på tisdagseftermiddagen få ta över platsen även som ekonomiminister. Detta efter att den sittande ekonomiministern, Arnaud de Montebourg tvingats avgå. Även utbildningsministern och kulturministern fanns bland dem som tvingades avgå.
Upprinnelsen till regeringskrisen var de fräna utspel, på gränsen till myteri, som flera ministrar i helgen riktade mot den franska regeringens politik.
Bland annat kritiserade ekonomiministern den franska åtstramningspolitiken. Arnaud de Montebourg höll på att bli ledare för en form av vänsteropposition inne i regeringen.
Det fick premiärminister Manuel Valls att ilskna till och kräva att presidenten avsatte hela regeringen för att ersätta den med en lojalare och mer disciplinerad samling ministrar.
Den möjlige, nye superministern Michel Sapin är just en sådan lojal person. På 1980-talet var han klasskompis med president François Hollande på ENA den franska elitskolan för offentlig administration. Presidenten var också best man åt Michel Sapin vid hans andra giftermål.
Under tisdagen spekulerades det i om energi- och miljöminister Ségolène Royal också skulle få utökade befogenheter i den nya regeringen. Hon är ex-sambo till François Hollande och mamma till hans fyra barn. Även hon gick i samma klass som Michel Sapin.
Med regeringsombildningen hoppas premiärministern få mer rättning i leden inför en rad neddragningar och svåra förhandlingar med Tyskland om valuta- och skuldpolitiken.
Samtidigt har regeringens stöd i parlamentet urholkats ännu mer. I opinionsundersökningar har inte presidenten mer än 17 procent av väljarnas stöd.
Bland fransmännen har åtskilliga väljare redan övergivit vänstern för att istället rösta på högerextrema Front National som i EU-valet fick var fjärde väljares stöd.
Gå till toppen