Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Industri blir konserthus

Ett operaprojekt flyttar in i en gammal industrilokal och ett före detta Systembolag. På två dagar hålls två konserter med en ensemble på 130 personer.

Arrangörerna Ivar Sjögren och Kristofer Wåhlander i den gamla industrilokalen på Jakriborg som ska förvandlas till konserthus för en kväll.
Lundalands filharmoniska orkester under ledning av Kristofer Wåhlander håller två galakonserter den 6 och 7 september.
– Det blir två jättelika operagalor med 130 man på scen. Vi förvandlar en gammal industrilokal och ett gammalt Systembolag till två fullfjädrade konsertlokaler, säger Kristofer Wåhlander.
Samma föreställning hålls i två olika lokaler.
– Vi flyttar allting under natten: en scen, 800 stolar, ljusramper och allt som behövs. Ideella krafter hjälper till med flytten. Det blir olika konserter genom att det är två olika lokaler, var och en bra på sitt sätt. Konserterna blir en omskakande upplevelse.
Varför byter ni lokal?
– Vi vill nå ut till så många som möjligt och tar musiken till folket snarare än att de ska ta sig till musiken, säger Kristofer Wåhlander.
Utbudet är brett och många russin har plockats ur operakakan.
– Vi spelar de vackraste areor, duetter och körer som man kan tänka sig. Det blir allt från Tosca till O sole mio. Vi har solister i toppklass, dels Gitta-Maria Sjöberg, som är svenska men har sjungit hela sitt liv på Det kongelige teater i Köpenhamn där hon är primadonna. Och sedan har vi en tenor som är uppvuxen på stäppen i Kazakstan och gjort resan till världens finaste operahus, säger Kristofer Wåhlander.
Gå till toppen