Åsikter

Läsartext: Jalle Lorensson om händelserna i Limhamn: Maskerade antidemokrater försökte skapa kaos för alla

Musikern och Malmöbon Jalle Lorensson skriver
om vad han upplevde i Limhamn i lördags.

Jag tog mig till Limhamn för att visa min motvilja gentemot Svenskarnas partis åsikter. Jag gick dit för att jag är demokrat och blev del av något odemokratiskt.
Jag hamnade fem meter från upploppet på Linnégatan, alldeles vid församlingshemmet. När SvP kom in på sitt podium och ställde in ljudanläggningen, började det kastas rökgranater, flaskor och bengaliska eldar från olika ställen på torget. Många skanderade "svensk polis skyddar framtidens Hitler" och "hårt mot hårt". Strax efteråt började flera tiotals svartklädda, maskerade personer i olika grupper göra upprepade försök att bryta igenom kravallstaketen och polismurarna.
I ett försök att lugna ner läget tog polisen hästar till hjälp, och i en första fas ställde man upp dem som en mur. Svartklädda personer med läskflaskor med genomskinlig vätska som luktade starkt attackerade polishästarnas mular med vätskan. En polisbuss som rullade in på Linnégatan attackerades av ett tiotal personer som sprang fram och började slå på bilen, det var då någon av dem blev påkörd.
Representanter för "Det Goda Våldet", hade valt att samla sig i Malmö för en riktad attack mot den ordningsmakt vi i demokratisk ordning bestämt att vi ska ha. Så såg det ut där jag stod vid församlingshemmet.
Helt uppenbart var det i den klunga som tryckte mot staketen många idealistiska, demokratiska, mestadels unga människor som säkert inte var ute efter att skada poliser, men genom att de inte tydligt tog avstånd från de maskerade, hjälpte de i stället dem. Resultatet blev en stor destruktiv massa. Det är uppenbart att oskyldiga skadats vilket är förfärligt och lika uppenbart är det att enskilda poliser fattat felbeslut i det kaos som rådde. Och kaoset var just de maskerades syfte.
Kravallerna har skildrats på många håll, få skildrar de maskerades attack, vilket för mig är en fullständig gåta. Där jag stod var många chockade över och rädda för våldet från de maskerade demonstranterna. En gammal man som kallade sig kommunist hade försökt prata med de maskerade, men blivit bortmotad. Han skakade om och om igen på huvudet med tårar i sina ögon.
Efter det som hänt ställer jag mig följande frågor:
Kan jag någonsin visa min avsky för nazismen igen tillsammans med andra? Riskerar jag då att förknippas med de djupt antidemokratiska krafter, som jag sedan igår ser som ett akut hot mot demokratin?

Läs alla artiklar om: Nazistprotesten i Limhamn
Gå till toppen