Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Polisens uppgift är att skydda från våld – inte att utsätta folk för våld

Nazister må omfattas av demonstrationsrätten som alla andra, men det är inte självklart att polisen ska göra allt som står i deras makt för att demonstrationer ska kunna genomföras precis så som de har planerats.
Nazism och polisvåld är ett hot mot demokratin – inte människor som står upp för alla människors lika värde, skriver Emelie Bardon. Hon berättar hur tysk polis gjorde för att undvika konfrontationer vid en nazistmanifestation och motaktion i Dresden i juni. (Bilden är från en demonstration i Dresden i februari.)Bild: Jens Meyer
I juni i år deltog jag i en aktion mot de tyska nazisternas årliga manifestation Tag der Deutschen Zukunft (Dagen för tysk framtid) som hölls i Dresden i östra Tyskland. TDDZ har hållits på olika orter sedan 2009 med som mest 750 deltagare.
I år deltog 400 nazister, som hade planerat att samlas i utkanten av staden för att sedan marschera genom stadsdelarna Pieschen och Neustadt och slutligen hålla tal på ett torg i centrum. En väg som tar cirka en och en halv timme att gå. När nazisterna började samlas hade motdemonstranter redan blockerat hela Pieschen. I varje korsning satt människor i färgglada kläder, totalt cirka 1 500 personer. Aktionen kallades Keine Zukunft für Nazis (Ingen framtid för nazister).
Polisstyrkan uppgick till ungefär 2 000. Den hade kunnat röja gatorna med våld, men gjorde det inte. Istället hänvisade poliserna till sitt ansvar att skydda allmänheten och ledde om nazisternas demonstrationståg så att den rörde sig ut från staden. För att minimera riskerna beslutade de till sist att inte låta nazisterna gå längre. Resultatet blev fredliga protester och att nazisterna fick hålla sina tal inklämda bakom sjukhuset, där ingen annan kunde se eller höra dem.
En enda person behövde hjälp av sjukvårdare under dagen i Dresden och det var på grund av solsting. När nazisternas demonstration upplöstes slussade polisen dem till närmaste pendeltågsstation. Inga motdemonstranter tilläts åka tåg. Istället passade motdemonstranterna på att gå den väg nazisterna från början hade planerat, utan att utsättas för våld från vare sig poliser, nazister eller någon annan.
Svenskarnas partis torgmöte i Limhamn i lördags var planerat. Polisen var förberedd på protester mot mötet. Men det är skrämmande att polisen så tydligt ser det som sin huvuduppgift att möjliggöra för nazisterna att genomföra sitt möte så som det var planerat. Dagen hade kunnat sluta annorlunda. Det visar exempelvis erfarenheterna från Dresden.
Det sägs att protester mot manifestationer hotar demokratin. Det är inte sant. Nazism och polisvåld är hot mot demokratin – inte människor som står upp för alla människors lika värde. Efter helgens händelser i Malmö hör jag personer säga att de inte vågar protestera mot nazism längre. De är rädda för att bli misshandlade av polisen. Polisens uppgift är att skydda människor från våld – inte att utsätta dem för det. Polisen kan och måste välja att handla annorlunda.
Emelie Bardon (Feministiskt initiativ)
Gå till toppen