Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Enkelt test avslöjar risk för alzheimer

Ett enkelt test kan visa om en person riskerar att drabbas av alzheimer. Forskare har nu visat att testet fungerar alldeles utmärkt att använda i den vardagliga sjukvården.

Testet görs genom ett ryggvätskeprov. Att det fungerar för att visa vilka som har en hög risk för att senare i livet få Alzheimers sjukdom har varit känt ett tag.
– Det är en sak att visa på det under helt optimala förhållande i en forskningsmiljö. Det vi har visat nu är att det fungerar i vardagssjukvården, säger Oskar Hansson, docent vid enheten för klinisk minnesforskning vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.
Det här är den första studien som visar att det går att använda inom den kliniska vardagen på ett säkert sätt.
– Så på det sättet är det jätteviktigt, säger Oskar Hansson.
Oskar Hansson och hans forskargrupp har gjort en studie där 156 patienter som sökt vård på grund av lättare minnessvårigheter ingick. Resultatet av studien har nu publicerats i den ansedda tidskriften JAMA Neurology.
Ryggvätskeproven har kunnat visa att en låg nivå av ämnet beta-amyloid ökar risken för Alzheimers sjukdom. I den grupp som hade den lägsta nivån av beta-amyloid var det över 90 procent av försökspersonerna som fick alzheimer inom den närmaste tioårsperioden.
Testet används redan nu på många kliniker, bland annat i Malmö, Lund och Ängelholm, även om det hittills funnits en viss osäkerhet kring om det fungerar, berättar Oskar Hansson.
Gå till toppen