Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Handlingen har satts på autopilot

Handlingen går på autopilot i den bleka kopian av "Bilar".

Flygplan 2: Räddningstjänsten

OriginalTitle: Planes: Fire & Rescue. Genre: Animerad barnfilm. DirectedBy: Roberts Gannaway. Country: USA. PublishYear: 2014.
”Flygplan 2” är en blek kopia av ”Bilar”-filmerna.Bild: Disney
Tekniskt mer slipad än ”Flygplan” men, liksom föregångaren, en blek kopia av de redan slätstrukna ”Bilar” 1 och 2. Nationalparken där filmen utspelas – en mix av Yellowstone och Yosemite – är bitvis hänförande tecknad, och det annars påklistrade 3D-formatet utnyttjas till fullo. Handlingen, med alla dess programmatiskt utlagda motgångar och triumfer, går däremot som på autopilot.
Mycket av den etniska och regionala humorn förloras dessutom i den svenska översättningen. Bland annat spelas originalversionens transporthelikopter Windlifter av Wes Studi, känd för sina många indianroller, men hans ordknappa och poetiskt kärnfulla formuleringar blir bara till kantiga och platta meningar hos Jacob Nordensons svenska Stora Vinden.
Som vanligt hos Pixar dryper det av filmreferenser, bland annat i det gamla vhs-omslaget till ”Howard the Truck” – som anspelar på en av åttiotalets megafloppar: ”Howard the Duck”.
Gå till toppen